Sudski procesi

Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu Sabahudinu Habibu iz Donjeg Vakufa

Kazna dugotrajnog zatvora trostrukom ubici Sabahudinu Habibu smanjena je sa 34 na 32 godine, potvrdila nam je Ilhana Tahmaz, portparol Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

 

 

Kazna je smanjena nakon što je usvojena žalba njegovog branioca, advokata Bekira Ferizovića. Usvojene su i žalbe Anela Habiba i Avde Habiba, kojima je smanjena kazna na godinu i dva mjeseca, odnosno na godinu i četiri mjeseca zatvora.

 

Nezapamćen zločin dogodio se 21. marta 2017. godine u Sokolini nadomak Donjeg Vakufa kad je Sabahudin Habib hicima iz automatske puške usmrtio dvojicu šumara Omera Bašića i Ferida Rahmanovića te Ševku Draginovića, koji je, zajedno s ostalima, došao radi izvlačenja drva za šumariju. Došlo je do svađe sa porodicom Habib, koja je završila teškim zločinom.

 

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojim je predsjedavao sudija Darmin Avdić, Habibu je prošle godine za svako pojedinačno ubistvo odredilo kaznu od 12 godina te, na kraju, izreklo jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine, koja je sada smanjena na 32 godine.

 

Prvostepeno vijeće se prilikom odmjeravanja kazne rukovodilo težinom djela i činjenicom da je iza ubijenih ostalo 13 djece te da su ubistva počinjena s umišljajem.

 

 

Tri pokušaja samoubistva

 

Prema priznanju okrivljenog, on se nakon ubistva pokušao tri puta ubiti, od toga dva puta u pritvoru.

 

Sabahudinov otac Avdo Habib i njegov sin Arnel Habib osuđeni su za ometanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Sanel Habib, brat prvooptuženog Sabahudina, dobio je uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine, uz rok kušnje od dvije godine. Ranije je Sabit Habib osuđen na godinu zatvora za nedozvoljeno držanje oružja.

 

Odštetni zahtjev

 

Vijeće Suda u Novom Travniku u potpunosti je prihvatilo imovinskopravni zahtjev oštećenih porodica da osuđeni solidarno isplate po 20.000 KM svakom članu za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka oca, supruga i sina. Ukupni odštetni zahtjev za 18 oštećenih, 13 djece, tri supruge i dva oca iznosi 380.000 KM.

 

(avaz.ba)