Centralna Bosna

Teška situacija u Srednjobosanskom kantonu

Situacija u Srednjobosanskom kantonu još uvijek je teška nakon brojnih odrona i poplava uzrokovanih naglim otapanjem snijega i nevremenom. Putne komunikacije prema brojnim mjestima su i dalje blokirane usljed izlijevanja rijeka Lašve i Vrbasa, a timovi Civilne zaštite i sa mehanizacijom  su bili  na terenu.

 

 

Na području Busovače proglašeno je  stanje elementarne nepogode zbog brojnih poplava i odrona, a to je potvrdila šefica Civilne zaštite Općine Busovača Nevenka Gavranović. Ovakve poplave niko ne pamti unazad 35 do 40 godina, a sve službe su aktivirane na sanaciji štete i sprečavanju većih problema. Zbog poplave je obustavljena i nastava u svim školama u Busovači, a problemi sa vodosnabdijevanjem zabilježeni su u svim gradovima pogođenim poplavama.

Na području Travnika Rijeka Lašva se izlila na više lokacija, a najteže je bilo u Docu na Lašvi i Novoj Biloj. Oborinske vode i potaci prekinuli su jutros I magistralni put M-5 u Turbetu, a pod vodom je bilo i Polje Slavaka Gravrančića. U prekidu je bio i lokalni put Kraljevici – Vlahovići u mjestu Turići.

U Bugojnu su određena naselja bez snabdijevanja električnom energijom, a vodena bujica oborila je dalekovod zbog čega se strahuje od još većih problema.

Štete u Srednjobosanskom kantonu još uvijek se ne mogu izmjeriti, sve službe se još uvijek nalaze na terenu, a pred mještanima pogođenih područja poplavama je besana noć.