Hronika

Zoran Gromović Zoka osuđen na osam godina zatvora

 

Zoran Gromović Zoka (46) iz Travnika muzičar i bivši učesnik šoua „Pinkove zvijezde“ oglašen je krivim za ubistvo njegove djevojke Jelen Tursun (35) , državljanke Srbije, te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od osam  godina u koju će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 28.11. 2015. do 22.1.2016.godine. Riječ o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

S obzirom da jučerašnjem izricanju presude nije prisustvovao optuženi Gromović, kao i njegov branitelj Bekir Ferizović nismo mogli doznati da li će biti žalbe. Po ustaljenoj praksi kantonalni tužioci ne dolaze na izricanje presuda u Kantonalni sud u Novom Travniku zbog ušteda, pa tako nije bilo ni postupajućeg tužioca Mehe Bradića.

Stav odbrane na početku suđenja bio je da se radi o teškom djelu iz sigurnosti javnog prometa, a tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo. Dilema oko kvalifikacije djela imalo je u sudsko vijeće, ali ipak je utvrdilo kako se radi o ubistvu.

-Ubistvo se može izvršiti na razne načine i raznim predmetima. U pogledu pravne kavlifikacije mi ne sumnjamo da se ovdje radi o ubistvu, a sredstvo izvršenja je vozilo. – pojasnio je predsjedavajući Sudskog vijeća sudac, Mehmedalija Huseinović.

passat

Utvrđene činjenice

On je pojasnio i kako je optuženi Gromović bio smanjeno uračunljiv, ali ne „bitno neuračunljiv“  i bio svjestan posljedica koje mogu nastati. Iskazi optuženog, kao i pojedinih svjedoka  jasno upućuju da je spornog jutra bio za upravljačem vozila „passat“ u Gornjem Putićevu nadomak Travnika. Nesporna je i činjenica da je svemu predhodila svađa.

Pozivi, poruke i razgovori sa komšijama potvrdili su da je bio svjestan šta je učinio. Raskopčani djelovi odjeće kod ubijene Jelene također su jedan od dokaza o konfliktu između ljubavnog para.

Teze o neispravnosti vozila o čemu je svjedočio i optuženi Gromović, a kasnije i automehaničar „pale su u vodu“ jer su govorili o neispravnosti različitih djelova.

Svjedočenje vještaka saobraćajne struke i „teorija“ kako je Zoran udario zadnjim dijelom vozila Jelenu za Sudsko vijeće bila je neuvjerljiva i bez validnih dokaza.

-Opredjelili smo se za 8 godina zatvora jer optuženi nije ranije osuđivan, ima ženu i dvoje djece i dobro se ponašao tokom trajanja suđenja. Iako je njegov čin i ono što je uradio bilo strašno. – kazao je sudija Huseinović.

Ana Škorić, majka ubijene Jelene sa imovionsko-pravnim zahtjevom upućena je na parnicu,a vozilo „passat“ kao sredstvo izvršenja ubistva je oduzeto.

vikendica

 

Nelogičnosti u iskazu

Obrazlažući osuđujuću presudu protiv Zorana Gromovića Sudsko vijeće je ukazalo i na nelogičnosti u iskazu optuženog, ali i svjedoka odbrane. Svi su tvrdili da su ugostiteljski objekat u Novoj Biloj napustili nakon svirke 28. novembra 2015.godine između 2 i 3 sata ujutro, a ubistvo se dogodilo oko 5 sati, u travničkom naselju Gornje Putićevo, da bi bilo prijavljeno oko 5,30. Jasno je kako u ovim iskazima postoji „rupa“ od dva-tri sata. U tom periodu došlo je do svađe,  Jelena je napustila vozilo, a Zoran krenuo prema vikendici. Nakon toga se okrenuo i vratio seoskim putem. Tada je bila i pregažena.