Na „Okuki“ će umjesto semafora biti izgrađen kružni tok!

 

Saobraćajni kolaps i kilometarske kolone postali dio svakodnevice za stanovnike srednje Bosne, a posebno za one koji su u periodu od 15 do 18 sati primorani koristiti magistralni put M-5 na dionici Travnik – Vitez. Poseban problem u posljednje vrijeme predstavljaju gužve i pravi kolaps na raskrsnici u donjem Putićevu, poznatijoj kao „Okuka“, gdje se spajaju dva magistralna puta M-5 i M-16,4.

Saobraćaj na ovoj raskrsnici regulišu semafori, ali očito je da to nije dobro rješenje.

okuka2

Na prvoj radnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik, vijećnik Zoran Gazibarić (SDP) postavio je pitanje šta se namjerava uraditi kako bi se riješio problem zagušenja u saobraćaju na ovoj dionici.

Odgovor je dobio na istoj sjednici od načelnika općine Travnik, Admira Hadžiemrića (SDA-SBB).

-Mi smo u fazi rješavanja tog problema sa Federalnog direkcijom za ceste. To je samo jedan od problema jer do zagušenja dolazi na više raskrsnica u Travniku gdje su postavljeni semafori. Postoji idejno rješenje i tu (op.a. rasrsnica na za Novi Travnik) je u planu izgradnja kružnog toka. – kazao je načelnik Hadžiemrić.

Zastoji i gužve u jutarnjim satima i poslijepodnevnim satima kada se građani vraćaju sa posla prisutne su i na semaforima u Travniku kod Šarene džamije i na samom ulazu u Travnik, ali na raskrsnici Tarabovac gdje saobraćaj nije regulisan svjetlosnom signalizacijom.