Karitativno–humanitarna solidarnost Sjemeništa i KŠC „Petar Barbarić“ sa žiteljima Središnje Bosne

Naše Sjemenište i Katolički školski Centar, dvije su, uz druge, iznimno važne crkvene institucije u Središnjoj Bosni, a plod su evanđeoskog nadahnuća, preko kojih Crkva vrši od Boga dano poslanje u BiH. Nastale su i stasale zahvaljujući mnogim dobročiniteljima.

 

U našim mukama i tjeskobama osjetili smo solidarnost koja nas silno obvezuje. U vremenu kušnje za širu društvenu zajednicu, osobito za one koji već trpe od koraonavirusa, svih onih koji su u izolaciji ili strepe, mnogo je onih koji nemaju povjerenja u nadležne vlasti i kapacitete zdravstvenih institucija, želimo posvjedočiti svoj vjernički doprinos, konkretnu pomoć stavljajući našu privatnu imovinu, premda statutarno nismo obvezni, kao pomoć zdravstvenom sustavu Županije Središnja Bosna.

Na temelju dosadašnjih odluka civilnih i crkvenih vlasti, analizi drugih smještajnih kapaciteta i kvaliteta koje nude, te potrebe blizne zdravstvenim institucijama, i očitovanoj suglasnosti Vrhbosanske nadbiskupije, kao Rektor i Ravnatelj, svjestan svih rizika i posljedica, koje nikad ne mogu biti veće od spašenog života, donosim odluku

o ustupanju naše Sportske dvorane za sekundarni/alternativni smještajni centar, sukladno zahtjevu Vlade ŽSB.

Potpisat ćemo Ugovor sa županijskom Vladom i Općinom Travnik o pripravi dvorane, načinu ulaska, dužini trajanja, te o obvezi saniranja moguće štete, te korištenju resura grijanja, vode i struje.

 

Spomenuta odluka je čin i naše vjere, odgovor na poziv Pape Franje na solidarnost, te znak zahvalnosti mnogim svećenicima u Italiji koji su svoju svećeničku službu potvrdili vlastitim životom duhovno brinući se za oboljele od coronavirusa. Plod je to i uspješnog društveno-privatnog partnerstva koje imamo s civilnim Vlastima Županije i Općine Travnik.

Pozivamo sve žitelje na poštivanje donesenih odluka civilnih i crkvenih vlasti dok traje pandemija. Pazimo i branimo dostojanstvo oboljelih, njihova bol i strah neće biti manja našim osudama i vlastitim poimanjima i tumačenjima, i oni imaju svoje ljudsko dostojanstvo i budimo im utjeha i okrepa. Pogotovo neka to čine oni koji se nazivaju vjernicima. Naša odluka je i čin potpore svim zdravstvenim djelatnicima pred kojima su teške i rizične zadaće i dani.

Premda je naša Škola privatna, i prvotno je odgojno-obrazovna s tradicijom od 1882., ovim činim otkrivamo njezinu važnost i druge njezine misije, makar i privremene, u javnom životu i djelovanju u gradu Travniku i Lašvanskoj dolini.

 

(mr. sc. Željko Marić, rektor i ravnatelj)