OV Travnik o slučaju ”Gimnazija“: Poštujemo odluke sudova i tražimo od viših nivoa vlasti rješenje

Općinsko vijeće (OV) Travnik danas je jednoglasno na vanrednoj sjednici usvojilo zaključke prema kojima podržavaju rad pravosudnih institucija. Zahtijevaju od osnivača Mješovite srednje škole (MSŠ) Travnik da postigne dogovor s Vrhbosanskom nadbiskupijom te da se iznađe rješenje za nesmetan početak nove školske godine na način da MSŠ Travnik i dalje koristi prostore zgrade Gimnazije, ali i da se ispoštuje sudska odluka, piše Dnevni avaz.

 

– Tražimo od svih mjerodavnih institucija, Vlade FBiH, Vlade SBK i resornih ministarstava, posebno onih koja su se obavezala da će to učiniti, da hitno iznađu sredstva i dogovore daljnju dinamiku osiguranja sredstava za nastavak izgradnje zgrade srednje škole – jedan je od zaključaka OV Travnik.

 

 

Zbog slučaja ”Gimnazija“, predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina sazvao je za 6. avgust vanrednu sjednicu Skupštine SBK na kojoj će se raspravljati o rješavanju pitanja statusa MSŠ Travnik u Travniku.

Nezvanično, i politika i zainteresirane strane došle su do rješenja kojima će biti ispoštovane brojne presude, ali i osigurano normalno odvijanje nastavnog procesa u Mješovitoj srednjoj školi Travnik.

Prema onome što se može čuti, MSŠ Travnik bi ostao u prostorima Gimnazije koji bi bili vraćeni vlasniku, a zauzvrat bi se plaćala kirija.

 

(Dnevni avaz)