Prosvjetari u SBK najavili štrajk upozorenja prvog dana nove školske godine!

 

Predstavnici četiri sindikata obrazovanja koja djeluju u Srednjobosanskom kantonu najavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Travniku da će  4. septembra, prvi dan nove školske godine, održati štrajk upozorenja.

Prema riječima Gorana Puletića,  predsjednik Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK problemi kao što su nepotpisan Kolektivni ugovor, sporni Pravilnik o ocjenjivanju i zbrinjavanje viška nastavnog kadra nisu riješeni, nego su se samo produbili.

-Ovo je prvi puta nakon 15 godina da u novu školsku godinu ulazimo bez potpisanog Kolektivnog ugovora. Godinu dana smo pregovarali bez rezultata. Vlada SBK jednostavno ne želi potpisati Kolektivni ugovor i mi to stanje ne može prihvatiti. – rekao je novinarima  Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK.

Prema riječima, Nedžada Jahića, predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK,  još uvijek nema dogovora i ni oko Pravilnika o ocjenjivanju koji je prvostepenom presudom Općinskog suda Travnik stavljen van snage, ali Vlada SBK i resorno Ministarstvo su se žalili na ovu presudu.