Info

General Ćuskić uputio poruku bivšem i aktulenom članu Predsjedništva BiH

Juče  je u Travniku nizom manifestacija obilježena 26-ta godišnjica formiranja 17. Viteške Krajiške brigade i 312. Slavne travničke brigade. Sa svečane akademije u Travniku penzionisani general Fikret Ćuskić izrazio je oduševljenje prisustvom velikog broja bh. patriota, ali i razočarenje nedolaskom bošnjačkih zvaničnika sa državnog i federalnog nivoa, piše Dnevni avaz.

 

 

– Danas nema nikoga sa državnog i federalnog nivoa. Duša me boli jer prošle sedmice na jednom sličnom okupljanju došla su oba bošnjačka člana Predsjedništva i bivši i aktuelni. (op.a. Izetbegović i Džaferović na godišnjici 7. Muslimanske brigade). U ratu su u Travnik i 7. Korpus političari dolazi rado i nepozvani. Podsjetit ću ih u ovom gradu je slomljena kičma Herceg-Bosne, za samo tri dana, a na Vlašiću je skinuta “kapa Republike Srpske”. To su uradili Travničani i Krajišnici! Neka im prenesu moje ogorčenje i neka ih je stid i Boga i naroda!. – poručio je danas u Travniku penzionisani general Fikret Ćuskić, prvi komandant 17. Viteške Krajiške brigade i zamjenik komandanta 7. Korpusa Armije Republike BiH.

 

Poginulim pripadnicima 17. Viteške i 312. Slavne odata je počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku i travničkoj kasarni,a svečana akademija održana je u Centru za kulturu općine Travnik.

 

Ratni put brigada

 

Tog 25. novembra 1992. godine, na Dan državnosti, u Travniku su postrojene dvije brigade 17. Viteška i 312. Slavna, koje su odigrale ključnu ulogu u odbrani slobodne teritorije u srednjoj Bosni od VRS i od ekstremista HVO, te učestvovale kasnijim oslobodilačkim pohodima na Kupresu, Vlašiću, Donjem Vakufu i općinama Bosanske Krajine. Pored ostalog učestvovale su i u odbrani Sarajeva i drugih dijelova BiH.

Pored počasnih naziva 17. Krajiška je jedina formacija u Armiji Republike BiH koja je odlikovana najvišim ratnim priznanjem “Značkom Zlatni ljiljan”.

 

(Dnevni avaz)