Lifestyle

Alkohol ne smije biti dostupan djeci i mladima

 

Dvadeset volontera Centra za edukaciju mladih danas je, u okviru još jedne „Akcije 18+“, posjetilo trgovačke objekte u Travniku, te još jedanput pozvalo trgovce da poštuju zakon i ne prodaju alkoholna pića maloljetnicima.

Povodom nastupajućih praznika, za koje se uglavnom veže povećano konzumiranje alkohola, kroz ovu akciju odlučili smo još jednom ukazati na problem dostupnosti alkohola djeci i mladima. Cilj „Akcije 18+“ upravo je smanjenje dostupnosti alkoholnih pića djeci i mladima, u vidu prodaje i točenja u trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Ono što je bitno napomenuti jeste da su ovu akciju realizovali mladi ljudi, preuzimajući inicijativu i ističući da je stil života bez alkohola njihov izbor, da znaju koje benefite on donosi, te da žele i svojim vršnjacima pokazati da alkohol ne smije biti sastavni dio njihovog života. To mogu postići uz podršku svih nas, ali i mi trebamo shvatiti kolika je naša odgovornost za to.

Akciju realizujemo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova SBK i Inspektoratom Ministarstva privrede SBK, koji će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad trgovačkim i ugostiteljskim objekata, s ciljem utvrđivanja u kojoj mjeri trgovci i ugostitelji poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.

Naš cilj je dobrobit djece i mladih, a na to nas obavezuju i brojne međunarodne konvencije. Kroz saradnju sa vladinim i nevladinim sektorom, trudimo se sistemski pristupiti ovom problemu i uključiti što je moguće više aktera, kako bismo bili što uspješniji.

 

(CEM)