BiznisCentralna Bosna

Alumax u prošloj godini povećao prodaju 7 posto, 90 posto proizvodnje izvoze na tržište EU

Alumax d.o.o. Tešanj, jedan od vodećih domaćih proizvođača alu i PVC stolarije, sa iznosom od 6.599.747,77 KM godišnjeg prometa povećao je prodaju za 7,37% u prošloj 2023. godini u odnosu na isti period u prethodnoj godini.

 

 

Ukoliko se uzme u obzir da je rast proizvodnje i prodaje proteklih godina procentualno iznosio i do 70% godišnje, te da je prošlogodišnje povećanje ostvareno unatoč trenutnoj maksimalnoj popunjenosti kapaciteta, u Alumaxu ne kriju zadovoljstvo da su i u ograničenim uslovima ostvarili značajan rast, navodi se u saopštenju za medije kompanije Alumax, proizvođača visokokvalitetnih proizvoda za građevinsku industriju.

Kao izvozno orijentirana kompanija 90% proizvodnje se izvozi na tržište EU. Broj zaposlenih povećan je u 2023. godini za jednu trećinu i također je dostigao limit.

– Svi naši kapaciteti su popunjeni. Uskoro ćemo biti u mogućnosti početi sa proizvodnjom u novosagrađenoj proizvodnoj hali, površine 6.500 m2 u Tešnju. Značajna sredstva smo investirali u nabavku i instaliranje dvije, najvećim dijelom automatizirane proizvodne linije, a uskoro očekujemo isporuku i treće proizvodne linije. Riječ je o najsavremenijoj tehnologiji i među prvima smo u Bosni i Hercegovini koji će moći proizvoditi prozore i vrata bez čeličnog ojačanja, sa staklenim vlaknima gdje će toplotni koeficijent biti znatno poboljšan. Sa novom tehnologijom bit ćemo i među prvima na tržištu EU koji će nuditi ovakve proizvode. Trenutno zapošljavamo 35 radnika, a sa pokretanjem proizvodnje u novosagrađenoj fabrici zaposlit ćemo još toliko ljudi, i zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji u ovoj branši, bit ćemo u stanju povećati obim proizvodnje i do 5 puta. –  ističe Adnan Hodžić direktor i osnivač Alumax d.o.o.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

Alumax proizvodi i montira prozore, vrata, roletne, ograde i ostale proizvode potrebne za građevinarstvo. Sve se radi «po mjeri», od projektovanja, mjerenja, proizvodnje, pa do ugradnje. Kompanija svoje proizvode izvozi najviše u Italiju, Sloveniju, Hrvatsku,  Austriju i Njemačku.

– Prinuđeni smo najvećim dijelom izvoziti naše proizvode, ali sa novom fabrikom i povećanjem kapaciteta bit ćemo u prilici odgovoriti i potrebama domaćeg tržišta. Naši proizvodi zbog svoje održivosti, kvalitete i poboljšanih mehaničkih performansi veoma dobro kotiraju na tržištu EU. Proizvode se od profila koji garantuju energetsku efikasnost, te ispunjavaju visoka očekivanja, čak i ona najstrožija. S tim u vezi, možemo slobodno reći da su naši sistemi kompaktibilni sa standardima pasivnog stanovanja. Proizvodi koji se ugrađuju su istog kvaliteta kako za tržište EU tako i za domaće tržište. Rok isporuke za evropsko i domaće tržište je jednak -15 dana od narudžbe. To je ujedno uz kvalitet, odlučujuća konkurentska prednost Alumaxa zbog koje inozemni partneri biraju upravo nas. –  pojašnjava direktor Hodžić.

Alumax d.o.o. Tešanj je osnovan prije 10 godina, i jedan je od vodećih domaćih proizvođača sa uslugom ugradnje alu i PVC stolarije, roletni i ograda. Alumax je internacionalno zastupljen od 2021. godine od kada u poslovnom sistemu djeluje i PV Construction d.o.o. Celje iz Slovenije. Trenutno Alumax proizvodi oko 50 prozora na dan, sa novom fabrikom kapacitet će biti povećan na 200 – 240 prozora za isto vrijeme.