Centralna BosnaInfo

Ambasador Moore i potpredsjednik Dunović posjetili škole u Vitezu i Travniku

 

 

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore i potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović   danas borave u zajedničkoj posjeti Srednjobosanskom kantonu (SBK).

Oni su najprije posjetili dvije škole u Vitezu, O.Š.  “Vitez”, koja radi po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku i O.Š. „Vitez“ koja radi po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. To je i jedan od primjera fenomena poznatog kao  „dvije škole pod jednim krovom“ koji je prisutan u Srednjobosanskom kantonu.

Nakon toga u sjedištu Vlade SBK u Travniku razgovarali su sa kantonalnim premijerom, Tahirom Lendom  i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katicom Čerkez.

Teme razgovora bile su upravo rješavanje fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, te rješenje problema povrata zgrade travničke Gimnazije njenom vlasniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji i izgradnja srednje škole u Travniku, koja je započeta, ali nije završena.

Ambasador Moore i podpredsjednik Dunović posjetili su KŠC „Petar Barbarić“ i MSŠ „Travnik“  koje zajednički koriste zgradu travničke gimnazije koja se prema ranijim  presudama  mora vratiti njenom vlasniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Boravak u Travniku završit će u poslijepodnevnim  satima susretom i razgovorima sa uspješnim travničkim privrednicima i osnivačima firmi „Poljorad“ i „Pharmamed“, Vahidom Skrobom i mr. Seadom Medanhodžićem, te sa načelnikom Općine Travnik, Admirom Hadžiemrićem.