Centralna BosnaSport

Održana sjednica Organizacionog odbora za Izbor najboljih sportista SBK u 2018. godini

Danas je u Općini Gornji Vakuf/Uskoplje održana je 1. sjednica Organizacionog/Orgnizacijskog odbora ” Izbora najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu ” sastavljenog od istaknutih sporskih radnika sa područja SBK/KSB, načelnika Općina Travnik, Novi Travnik, Jajce,  Fojnica, Donji Vakuf i načelnika Općine Gornji Vakuf/Uskoplje Seada Čauševića koji je ujedno i domaćin ovogodišnje manifestacije i predstavnika resornog Ministartsva u Vladi SBK/KSB.

 

 

Sjednicom je presjedavao pomoćnik ministrice za kulturu, sport i informisanje Nusret Baručija koji se obratio prisutnima i zahvalio se Općini Gornji Vakuf/Uskoplje na domaćinstvu, kao i dobroj saradnji Sportskog saveza SBK/KSB sa resornim ministarstvom i Odjelom za kulturu, sport i informisanje i izrazio želju da u narednom periodu ova saradnja bude još plodonosnija. Budžetom SBK/KSB za 2019. godinu grant sporta planiran je u iznosu od 810.000  KM, a u okviru planiranih sredstava značajna je stavka izdaci za kapitalne investije u oblasti sporta. što pomoćnik ministrice smatra da se stavraju sve bolji i bolji uslovi za razvoj sporta na našem Kantonu.

 

Članovima Organizacionog/Organizacijskog odbora obratio se načelnik Općine Gornji Vakuf/Uskoplje Sead Čaišević u svojstvu domaćina i potpredsjednika manifestacije te istaknuo da  je ” Izbor najboljeg sportiste Kantona ” izuzetno važan događaj za Općinu Gornji Vakuf/Uskoplje kao i Kanton i da je važna koordinacija između svih institucija na nivou Kantona. Ovom prilikom načelnik Čaušević je istaknuo da je Sportski savez SBK/KSB prepoznat u Budžetu Općine Gonji Vakuf/Uskoplje i da posljednjih godina ove dvije institucije sarađaju na obostrano zadovoljstvo kroz projekte.

 

Prisutnima se obratio predsjednik Sportskog saveza SBK/KSB Mirsad Ibrišimbegović  zahvalio se članicama Saveza na podršci i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ,  na podršci i  Općini Gornji Vakuf/Uskoplje na domaćinstvu,  te istaknuo da bez podrše cjelokupne društvene zajednice ova manifestacija u ovako teškoj ekonomsko-finansijkoj situaciji ne bila ni održana. I ovom prilikom predsjednik Saveza se zahvalio Općini Gornji Vakuf/USkoplje na podršci.

Amela Lolić, sekretar Sportskog saveza SBK/KSB prezenirala je prisutnima projekat ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu ” sa posebnim osvrtom na finansijsku konstrukciju manifestacije te istaknula da izmjenama i dopunama Pravila za izbor sportiste i sportske ekipe SBK/KSB doprinjelo još kvalitetnijem Izboru, kao i sam javni poziv koji je objavljen u sredstvima informisanja, medijskim partnerima Sportskog saveza SBK/KSB i zvaničnoj stranici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta što daje još veći kredibiltet ove kulturne manifestacije. Također, Amela Lolić napomenula je da će doprinos manifesataciji dati svojim učešćem HKD ” Napredak ” Gornji Vakuf/USkoplje, BZK ” Preporod ” Gornji Vakuf/Uskoplje, Klub mažuretkinja ” Uskopljanke ” Gornji Vakuf/Uskoplje i aktuelni svjetski i evropski prvaci u argetinskom tangu Travničanka Valentina Vavra koja je svoje prve plesne korake napravila u Plesnom studiju prijatelji djece ” Maja ” u Travniku  i Sarajlija Vedran Marceta.

Najteži i najdgovorniji zadatak pripada članovima Ocjenjivačkog suda/Žirija ” Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2018. godinu ” koji imaju zadatak da izaberu najbolje među najboljima i da u 22 kategorije proglase pobjednike.  Važno je istaknuti da od ove godine i sportovi koji nemaju ligaška kontuinirana takmičenje bit će u konkurenciji za izbor najboljih ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategorijama , seniora, juniora i kadeta ali njihov broj bodova bit će umanjen za 30% i na taj način bit će u ravnopravnoj konkurenciji za izbor najboljih. Izmjenama i dopunama Pravila izvršena je i kategorizacija sportova koja se odnosi na broj liga.

Jednoglasnom odlukom prisutnih izabran je Ocjenjivački sud/Žiri ” Izbora najboljeg sportsite Kantona za 2018. godinu ” u sljedećem sastavu: Branko Pilić, predsjednik, Općina Gornji Vakuf/Uskoplje istaknuti sportski radnik Kantona, Nusret Baručija, potpredsjednik, resrono ministarstvo, Ivica Bonić, Nogometni savez SBK/KSB , Mulo Hadžić,Sportski savez općine Donji Vakuf, Vlado Mičić,Sportski savez općine Novi Travnik, Adi Brajić, Sportski savez općine Travnik i Dževad Brčić, Stonoteniski savez SBK/KSB članovi.  Prilikom izbora članova Ocjenjivačkog suda/Žirija ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu ” vodilo se računa  nacionalnoj pripadnosti, a posebno se osvrnulo da budu obuhvaćene većina općina SBK/KSB i da iz jedne općine ne budu po dva člana jer u Sportski savez SBK/KSB došlo je 11 prijedloga za člana Ocjenjivačkog suda/Žirija ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu ”

Manifestacija ” Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2018. godinu ” održat će se 22. februara 2019. godine sa početkom u 18,30 sati u JU ” Centar za obrazovanje, sport i kulturu općine Gornji Vakuf/Uskoplje.

 

(Sportski savez SBK/KSB)