Centralna BosnaInfo

Generalni štrajk zdravstvenih radnika SBK prolongiran do 17. marta

 

Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika Srednjobosanskog kantona danas je u Travniku donijelo odluku o prolongiranmju generalnog štrajka za 17. mart. Štrajk koji je bio najavljen za ponedjeljak, 6. mart je „samo prolongiran“ kako bi se proveo mirovni postupak, pojasnio je dr. Muris Trako, predsjednik Sindikata.

-Predsjedništvo smtra da su pregovori održani 28. februara propali. Kada je u pitanju štrajk, štrajk se prolongira za 17. mart, ali nije suspendovan niti zamrznut. Da ćemo odustati od štrajk, nećemo! Imaju vremena do 17. mart. Prijetnje radnicima koje upućuju direktori i ravnatelji, posebno u manjim ustanovama, prijeteća pisma, ne mogu shvatim. Poslali smo im pisma direktorima i ravnateljima, a angažovat ćemo i advokatske timove da zaštite naše članove. On samo provode ono što je ovdje jednoglasno usvojeno. – rekao dr. Trako.

Ministar zdravstva i socijalne politike SBK, Nikola Grubešić potvrdio nam je kako će resorno ministarstvo već u ponedjeljak razmotri zahtjeve Sindikata i početi sa aktivnostima oko formiranja Mirovnog vijeća.

Zahtjevi su ostali isti, četrdesetsatna radna sedmica, 2,35 KM nominalna satnica, i da se noćni rad plaća 50 posto. Nakon propalih pregovora 28. Februara Vlada SBK poslala je ponudu u kojoj je stoji da bi radna sedmica imala 37,5 sati, nominalna satnica iznosila bi  2,20 KM uz fiksni koeficjent. Upućeni tvrde kako je fiksni koeficjent koji nudi Vlada SBK daleko bolja opcija od varijabilnog koeficjent koji je ponuđen u općem Kolektivnom ugovoru za nivo Federacije BiH.