Izdvojeno

Porodice žrtava zločina na Korićanskim stijenama posjetile masovnu grobnicu

 

Porodice žrtava zločina na Korićanskim stijenama danas su  posjetile  masovnu grobnicu koja je nedavno otkrivena. Na ovom lokalitetu, službenici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine ekshumaciju vrše već tri dana.

Kako smo mogli čuti na licu mjesta, radi se o jednoj od najspecifičnijih masovnih grobnica koje su uopće pronađene na prostoru BiH. Kosti su zakopane metar ispod zemlje, a na šta je stavljen veliki sloj krupnog kamenja. Kako saznajemo, za ovaj zločin, ali i njegovo prikrivanje na sekundarnu lokaciju, moralo je znati najmanje 150 osoba koje su učestvovale u ovom poslu.

Sama masovna grobnica smještena je neposredno ispod lokaliteta gdje je vršeno streljanje žrtava, ali je sakrivena u blizini šume na dijelu gdje se nalazi krupno kamenje, velike stijene i gromade. Prema informacijama koje su porodicama saopćili iz Instituta za nestale BiH, ova ekshumacija trajat će duži vremenski period zbog izuzetno teških i opasnih uslova za rad. Već sada pronađen je određen broj skeletnih ostataka.