IzdvojenoTravnik

Kolinda Grabar-Kitarović u posjeti Novoj Biloj (FOTO GALERIJA)

Drugog dana zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Grabar-Kitarović je posjetila fabriku furnira “Palavra” u Novoj Biloj kod  Travnika, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima kompanije.

 

 

Kompanija “Palavra” proizvodi furnir i uspješno posluje u BiH, ali i u susjednoj republici Hrvatskoj.

Nakon posjete fabrici, hrvatska predsjednica posjetila je bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, koja je izgrađen sredstvima Republike Hrvatske. U pratnji direktora bolnice prim.dr. Velimira Valjana obišlja je šestu lamelu koja se gradi u sklopu ove zdravstvene ustanova i koja će poboljšati i povećati kapacitete u oblasti dijagnostuike.

-Hrvatska je uz vas, ne samo u smislu prava,  konstitutivnosti i jednakopravnosti sa ostala dva naroda. Hrvatska mora ulagati u ova područja bez obzira na nacionalnost. Drago mi je da ulažmo u bolnicu u Novoj Biloj. Nadam se da će sa privrednim oporavkom Republike Hrvatske tih sredstava biti više. – izjavila je predsjednica Grabar – Kitarović.

Na kraju posjete ona je održala  sastanak  sa načelnicima općina i predsjedavajućim općinskih vijeća iz reda hrvatskog naroda iz općina Srednjobosanskog kantona.