Biznis

Da li ste čuli za piva “Turbo folk”, “Mrgud” ili “Gelender?

Da li ste čuli za piva po imenu “Turbo Folk”, “Murgud” ili “Gelender”? Ovo su imena bosanskohercegovačkih piva proizvedenih u mali ili mikro pivovarama.

Proteklog vikenda  u Franšiznom centru BiH u Vitezu održan je  prvi sajam craft  i specijalnih piva u regiji sa vrlo zanimljivim sadržajima. Ljubitelji piva mogli su uživati u prezentacijama piva, raznim takmičenjima uz odlične nagrade, te nastupima rok bendova.  Na ovom sajmu predstavljeno je i šest bosanskohercegovačkih piva koje se proizvode u kućnoj radinosti.  Predstavljena su piva iz Mostara, Livna, Foče, Doboja  i Sarajeva sa zanimljivim  imenima kao što su Turbo Folk, Mrgud, Gelender, Džudžan, ali neka sa geografskim oznakama kao što su Livanjsko pivo i Old bridge iz Mostara ili Tomislav.

-Imam mini pivovaru. Pivo se zove „Livanjsko pivo“. Proizvodimo već sedam godina. To je ustvari mikro-pivovara. Kapacitet nam je 200 litara u jednom ubarku i radimo pet vrsta piva. Radim svijetlo ale pivo, tamno pšenično i sezonska piva od kojih je trenutno u ponudi dimljeno pivo. Plasiramo ga najviše u Livnu jer imam vlastitu pivnicu. Nešto prodamo i u supermarketima jer smo zastupljeni u Sarajevu Mostaru i Banja Luci, a nešto i po Hercegovini. – kazao nam je Tomislav Vrdoljak, vlasnik mini pivovare iz Livna.

Omer Mesihović, predstavnik je male pivare iz Mostara „Old bridge craft brewery“ koja pravi piva tipa „ale“, piva visokog vrenja. To je ujedno i prva mikro pivovara u našoj zemlji.

-Pravili smo do sada 17 raznih vrsta, a u prodaji imamo pet vrsta. Ideja ovih mikro pivara je da djeluju lokalno. Mi smo zvanično prvi u BiH organizovali mikro pivaru kao biznis.Naša ideja nije bila da budemo jedini nego smo pomogli oko nabavke opreme i sirovine za sve one koji žele da prave pivo kući. – govori nam gospodin Mesihović.

Pivo za raftere

„Raft brewery“„ “ iz Foče ima posebnu klijentelu. To su rafteri koji dolaze na Drinu, pojasnio nam je  Boban Janković.

-Ja sam rafter i moj kolega je istao tako rafter. Ciljana grupa su nam ljudi koji dolaze na rafting. Žele da probaju naše pivo,a mi se trudimo da im ponudimo sve domaće pa tako i pivo. Trudimo se da pronalizimo nove recepte. – kaže nam Janković.

Na sajmu je bilo i industrijskog piva, ali ko je probao bosanskohercegovačko pivo i kućne radinosti sigurno je osjetio razliku i prisjetio slogana „Domaće je najbolje“!

Mostarci prednjaće

Da Mostarci prednjaće u proizvodnji „domaćeg piva“ ili „kućnog piva“ dokaz je i pivovara „Džudžan“ koja je na sajmu predstavila dva interesantna piva „Turbo Folk“ i „Mrgud“.

-Bavimo se kućnim pivarstvo već četiri godine.  Prije godinu dana smo odlučili da krenemo malo komercijalnije, a prije mjesec dana smo počeli prodavati komercijalno pivo. Imamo dvije vrste, Turbo Folk je svjetlije pivo i „Mrgud“ koje manje gorko. – rekao nam je Marin Šimunović.