Centralna Bosna

Dan nezavisnosti BiH: Sjećanje na heroje odbrane BiH

Na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast branocima BiH, pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Cvijeće su položile delegacije Vlade SBK, Općine Travnik, Temeljni boračkih organizacija – TBO SBK, OO SDA Travnik, Žene SDA Travnik, Mladi SDA Travnik, te predstavnici Šumarije Travnik.

 

Dan nezavisnosti BiH

Oktobra 1991. godine donesen je Akt o reafirmaciji suverenosti Republike BiH, da bi potom uslijedio Referendum o nezavisnosti BiH. 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je Referendum na kojem su se građani opredijelili da žele živjeti u nezavisnoj, suverenoj, nedjeljivoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini. Tog dana, ova zemlja je na demokratski način potvrdila svoju nezavisnost. Vijeće Evrope, 6. aprila 1992. godine u Briselu, donosi odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine, što su ovjerile sve zemlje Evropske zajednice kao i Organizacija Ujedinjenih nacija, ali tada je istovremeno počela i najkrvavija agresija na jednu evropsku zemlju nakon Drugog svjetskog rata.

Uspješnim otporom građana Republike BiH agresiji, te zalaganjem Vlade Republike BiH za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, Bosna i Hercegovina je očuvala svoj državno-pravni i historijski kontinuitet.