Travnik

Dan nezavisnosti BiH u Travniku obilježen nizom aktivnosti

Dan nezavisnosti BiH na svoj način obilježili su Travničani od najmlađih do najstarijih. Počelo je u JU Obdanište Travnik gdje su najmlađi pripremili program u povodu Dana nezavinosti Bosne i Hercegovine, a slično je bilo i u osnovnim školama.

 

 

Sinoć je Škola slikanja „Nek. Art“ je pripremila prigodnu izložbu  u holu Centra za kulturu Travnik, a Muzičko društvo Travnik tradicionalni promenadni koncert na platou ispred Centra.

Svečanoj akademiji u Centru za kulturu prisustvovao veliki broj naših sugrađana. U programu su nastupili  Ženski hor Centra za kulturu- „Travničanke“, Dramski studio Centra za kulturu, Plesni studio „Prijatelji djece Maya“, KUD „Borac“ Travnik, Pozorište Travnik, HKC „Nova Bila“, Mješovita sredna škola Travnik, Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik, Mješovita srednja tehnička škola Travnik, Elči Ibrahim –pašina medresa Travnik, Osnovna škola Travnik, KŠC „Petar Barbarić“, Osnovna muzička škola Travnik.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u agresiju na BiH.