Travnik

Delegacija Evropske Unije na Starom gradu u Travniku

 

Osoblje Delegacije Evropske Unije u BiH koje je predvodio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH danas u poslijepodnevnim satima  posjetilo je srednjovjekovnu tvrđavu Stari grad u Travniku u čiju je rekonstrukciju prije desetak godina  sredstva uložila Evropska komisija.

Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić upoznala je goste sa historijom najstarije građevine u Travniku koja je izgrađena u 15. vijeku za vladavine Tvrtka II Kotromanića, a sve do 1997. godine bila je zapuštena. Nakon toga Zavičajni muzej i lokalna zajednica započeli su akciju spašavanja, a među prvim donatorima bila je Evropska komisija koja je osigurala sredstva za obnovu objekata poligonalne kule i barutane.

-To je pokrenulo sve aktivnosti na Starom gradu, koji je nakon toga proglašen nacionalnim spomenikom i obnovljen je u osam faza. Ove godine očekujemo 60 hiljada posjeta. – kazala je direktorica Maslić.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH izrazioje zadovoljstvo što su investicije Evropske Unije pokrenule druge investicije i da sve to rezultiralo razvojem turizma.

Za veliki delegaciju u kojoj je bilo osoblje Delegacije Evropske Unije priređen je mali performans po motivima djela nobelovca Ive Andrića, te prezentacija starih vještina i nematerijalne kultune baštine.