Hronika

Prepiska između ljubavog para na 511 stranica

Svjedočenjem članova uviđajnog tima i sudskih vještaka danas je pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku nastavljeno suđenje Zoranu Gromoviću kojeg optužnica Kantonalnog tužilaštva Travnik tereti za ubistvo Jelene Tursun koj se dogodilo 28. novembra prošle godine u Gornjem Putićevu nadomak Travnika. Jelena Tursun pregažena vozilom „passat“ kojim je upravljao Gromović.

Policijski službenici Haris Hrustanović i Enver Hrnjić koji su bili članovi uviđajnog tima MUP- SBK  ispričali su kako u 28. novembra u jutarnjim satima zatekli policijsku patrolu koja je osiguravala mjesto na kojem su bili vozilo i mrtvo žensko tijelo. Nakon toga uslijedile su uviđajne radnje. Napomenuto je kako su na lice mjesta prvi stigli istražitlji PS Travnik koji su zaključili da nije riječ o saobraćajnoj nesreći pa su pozvali Sektor krim. policije MUP-a SBK.

Vještak Ivica Perović kazao je kako su rezultati hemijskog vještačenja pokazali da  mrlje na majici i farmericama Jelene Tursun potiču od motornog ulja. Prema rezultatima DNA analize tragovi krvi  i dlake uzeti sa snijega i sa vozila „passat“ podudaraju se sa uzorcima  uzetim od oštečene, posvjedočila je Alma Mušanović, vještak za DNA analizu.

Adnan Bušatlić, vještak za mobilne uređaja rekao je kako je nakon vještačenja jasno da je postojala komunikacija između mobilnih uređaja optuženog Gromovića i oštećene Tursun.  Nakon pregleda poziva, SMS-ova, FB i Instagram profila, mesindžera, te fotografija sačinjen je nalaz na 511 stranica.

Svjedok Bernard Pjanić koji je svirao sa Zoranom i Jelenom posvjedočio je da u noći sa 27. na 28. novembar prošle godine Jelena došla pijana na nastup, a da se Zoran kasnije napio i da su pijani otišli sa nastupa. Jelenu je okarakterisao kao osobu skolonu ljubomornim scenama i incidentima,a optuženog kao mirnog i kao žrtvu.

Zvonimir Matošević vlasnik objekta „Kamp“ ili „Kod Šone“ u Nopvoj Biloj kod Travnika posvjedočio je o pijanstvu ljubavnog para, ljubomornoj sceni kod šanka i zajedničkom napuštanju objekta u pijanom stanju. Nastavak suđenja zakaznan je 27. oktobar, a branitelj optuženog Bekir Ferizović je najavio kako će njegov branjenik svjedočiti u svoju korist.