TravnikŽivot

Delegacija iz Češke posjetila korisnice projekta “Život u lokalnoj zajednici”

Stambenu jedinicu u Travniku koja je otvorena prije pola godine u sklopu projekta “Život u lokalnoj zajednici” posjetili su članovi parlamentarne  grupe za zdravstvo i socijalnu politiku Republike Češke koji nisu krili zadovoljstvo viđenim.

 

Projekat  „Život u lokalnoj zajednici“ podržali su Ministarstvo  zdravstva i socijalnu politike Srednjobosanskog kantona, Centar za socijalni rad Travnik  i Savez organizacija za osobe za intelektualnim poteškoćama u F BiH (Sumero) sa ciljem  omogućavanja kvalitetnog nezavisnog života u zajednici.

Fatima, Silva i Nasira, korisnice prve ovakve stambene jedinice u Travniku  ispričale su kako se njihov život promjenio ulaskom u ovaj humani projekat.

-Mi smo uključeni u ovaj projekat od početka i implementiramo ga sa tri partnerske organizacije, Sumero iz Sarajeva, Zajedno iz Banja Luke i Sunce iz Mostara. Projekat je podržan od Češke razvojne agencije i završetak je krajem ove godine. – kazala nam je Anida Čmanjčanin, voditeljica projekat People In Need.

Na području SBK ovaj model prvo je zaživio u Jajcu gdje je 2015. godine otvorena prva stambena zajednica, a danas u ovoj općinima ima deset osoba koje koriste ovaj projekat. Projekat se proširio u Travnik gdje je 2017. godine otvorena prva stambena jedinica.

 

 

-Trenutno u SBK ima desetak jedinica. U Travniku je jedna aktivna, a u do kraja mjeseca će biti osposobljena još jedna stambena jedinica gdje ćemo imati četiri korisnika.  – kazala nam Zvjezdana Nakić, koordinatorica Sumera za općinu Travnik.

Ovaj tip brige, pored svoje humane strane, finansijski  je održiv i racionalniji od institucionalnog zbrinjavanja.