Travnik

Preko 50 svjetstkih sportista podržalo akcija za pomoć Onkološkom odjelu

 

Humanitarna aktivistica Jasmina Fajkić iz Travnika  već deceniju se bavi humanitarnim radom, a trenutno vodi humanitarnu akciju za opremanje Onkološkog odjela pri JU Bolnica za plućne bolesti i TBC u Travniku. Objekat u krugu Bolnice za plućne bolesti i TBC je u potpunosti obnovljen i nared je došlo opremanje objekta.

Objekat je obnovljen je sredstvima Razvojnog programa UN (UNDP) i Vlade Srednjobosanskog kantona. U ovom objektu koji još nije opremljen predviđeno otvaranje Onkološkog odjela u koji bi na terapije dolazili pacijenti iz općina srednje Bosne. Cilj je da se najtežim pacijentima osigura da što bliže mjestu stanovanja dođu do terapije i specijalističke pomoći. Umjesto putovanja do Sarajeva oboljeli bi primali terapije u Travniku gdje bi dolazili i specijalisti.

Putem aukcije  dresova poznatih bosanshercegovačkih i internacionalnih zvjezda Jasmina želi prikupiti sredstava koliko je moguće  za opremanje Onkološkog odjela.

-Više od 50 sportsista, zvijezdsa svjetskog glasa odazvalo se na apel i svi oni su donirali svoje dresove ili dio sportske opreme. Podržale su nas najveće zbijezde kao što su nogometaši Barcelone, Nejmar i Rakitić, legenda Rome, Frančesko Toti, a „Zmajevi“ su svi poslali svoje dresove,a kao i većima rukometnih reprezentativaca Republike Hrvatske. – kazala nam je Jasmina.

Aukcija dresova vrši se putem internet  stranice www.aukcije.ba., a aukcija dresova i sportske opreme traje do 10. jula.

Proteklu akciju Jasmine Fajkić za pomoć Pedijatriskom odjelu Doma zdravlja Travnik u kojoj je sakupljeno 14.000 KM podržao je i čuveni Leo Mesi koji je poslao svoj dres. Aukcijskom prodajom Mesijev dres je prodat u Katar za 3.100 KM.

Interesantni dresovi

Članovi rukometne reprezentacije Hrvatske za humanitarnu akciju su podržali tako što su donirali dresove u kojima su osigurali put na Olimpijske igre u Brazil. Bosanskohercegovački reprezentativac Emir Spahić donirao dres u kojem je postigao gol protiv Španije, a nešto kasnije „zaradio“ crveni karton. Kapiten Edin Džeko podržao je do sada sve Jasminine humanitarne projekte, a ovaj put je donirao dres i „posebne kopačke“.