InterwiewIzdvojeno

Mr. Salih ef. Indžić: Brojni sadržaji u travničkim džamijama tokom mjeseca ramazana

Tokom mjeseca ramazana na području Medžlisa Islamske zajednice Travnik bit će provodene brojne aktivnosti kako bi najradosniji i najvažniji mjesec po hidžertskom kalendaru bio obilježen na naljepši način.

 

 

U proteklom periodu Medžlis Islamske zajednice Travnik, na čelu sa glavnim imamom mr. Salih ef. Indžićem proveo je brojne aktivnosti na rekonstrukciji džamija u gradu Travniku. O ramazanskim aktivnostima i projektima obnove džamija razgovarali smo sa glavnim imamom, mr. Salih ef. Indžićem.

 

Travnik-grad: Koje aktivnosti će se provoditi tokom ramazana na području Medžlisa IZ Travnik?

Indžić: Ja bih te aktivnosti podjelio u one koje su uobičajne tokom ramazana i one koje nisu uobičajne, koje svaki medžlis čine specifičnim u nekom segmentu. Što se tiče uobičajnih aktivnosti to su klanjanja teravih –namaza, priprema  ifatara i učenja mukabela u svim džamija u kojima se klanja džuma-namaz. Kada su upitanju ove aktivnosti koje su specifikum ovog ramazana i datiraju dvije-tri godine unazad istaknuo bih zvučni signal, odnosno pucanj iz topa, koji označava završetak dnevnog posta. To već tri godine realizujemo i tako je i ove godine  već imamo potpisan ugovor sa firmom. Tu je klanjanje teravih-namaza sa hatmom i to će realizovati dvojica mladih hafiza u Varoškoj džamiji. To je privlačno za određen broj naših džematlija. Ove godine za ramazan specijalno izdvajamo dvije „Ramazanske večeri“, jedna na Starom gradu i jedna na Centralnom gradskom trgu. Saradnje je već dogovorena sa Arminom Muzaferijom koji sa Azizom Alilijem ima hit koji je prisutan u medijima. On će mladim ljudima približiti čari ramazana.

 

Travnik-grad: Ono što građani i vjernici mogu primjetiti je da se posljednjih godina, kao nikad do sada, obnavljaju gradske džamije koje imaju i svoju upotrebnu, ali i kulturno-histroijsku vrijednost. Šta je urađeno, a šta se trenutno realizuje?

 

Indžić: Dovoljno je reći da je unazad četiri godine od 40 džamija na području Medžlisa IZ Travnik samo 13 imalo uvedeno grijanje. Sada je grijanje uvedeno u preko 20 džamija. Možemo reći da smo temeljno rekonstruisali Lonačarica džamiju i tako smo popunili prazninu zbog rekonstrukcije Sulejmanije (Šarene) džamije. Zatim, Varoška džamija, koja je na listi nacionalnih spomenika kulture, je temeljito rekonstruisana. Sve ovo je realizovano zahvaljujući arapskim investitorima sa kojima imamo dobre veze. Moram napomenuti da je i Lukačka džamija dobila novu fasadu, a određeni radovi obavljeni su i u unutrašnjosti. Bilo je tu još radova i u Hadži Ali-begovoj i Jeni džamiji.

 

 

Travnik-grad: U toku je obnova Sulejmanije (Šarene) džamije. Od početka ovog mjeseca džamija je zatvorena. Kako teče obnova i kada se može očekivati završetak radova?

 

Indžić: Kada je riječ o Sulejmaniji džamiji, najvećem, navrijednijem objektu čija je rekonstrukcija i najskuplja, hvala Bogu, zahvaljujući saradnji, velikodušnosti i brizi Generalne direkcije vakufa Republike Turske projekat je uveliko u toku. Prilikom sklapanja ugovora izvođači su kazali da im je za taj projekat potrebno 500 radnih dana. Polovina tog perioda je već potrošena, a oni su nam kazali da će to možda i brže završiti, ali to neće uticati na kvalitet radova. Značajan dio vremene utrošen je na statiku objekta. To su stvari koje nisu primjetne za građane koji prolaze pored džamije, ali su veoma zahtjevne i veoma značajne. Uređen je bezistan,a već imamo obrise abdesthane i WC-a jer imamo veliki broj turista koji posjećuju ovu džamiju. Oko objekta su završeni radovi na instalcijama, a zvršeno je uređenje korita potoka. Ostaje šadrvan, a polako su počeli unutrašnji radovi. To nas je natjeralo da izmjestimo vjerske aktivnosti u Lončaricu i druge džamije. Investitorima smo kazali da nam Šarena džamija treba najkasnije do septembra. Uporedo sa unutrašnjim radovima radi se i na munari, a bit će zamjenjen i krov. Nakon toga slijedi vanjsko oslikavanje. Povratak u džamiju očekujemo do septembra, a izvođači nastavljaju radove i naredne godine.

 

Travnik-grad: Šta je još planirano u ovoj godini na planu rekonstrukcije i obnove vjerskih objekata?

 

Indžić: Ono što nam predstoji, a imamo obećanja, je uređenje harema Varoške džamije gdje će biti izgrađen i jedan lijepi šadrvan, fontana i abdesthana. Ono što nam ostaje da uradimo je i džamija na Kahvici koja ostala jedina na tom području oronula. Uspjeli smo dovesti donatora, pokazati mu u kakvom je stanju džamija i imamo obećanja da će se u ovoj godini ići u realizaciju rekonstrukcije  te džamije.

 

Travnik-grad: Hvala vam na razgovoru.

Indžić: Hvala i vama na mogućnosti da čitatelje vašeg portala upoznamo sa našim aktivnostim i svim vjernicima i vašim čitateljima  želim Ramazan Šerif Mubarek Olsun!