Digitalizacija registra ubrzat će registraciju firmi

Općinski sud u Travniku, uz Općinski sud u Sarajevu, dio je pilot-projekta digitalizacije spisa iz sudskog registra koji se realizira u saradnji s Federalnim ministarstvom pravde i  Svjetskom bankom (WB).

 

 

 

– Cilj projekta je stvaranje uvjeta za povoljno privredno okruženje. U prvoj fazi svi spisi sudskog registra i arhivirani spisi dobivaju elektronsku formu. U sljedećoj fazi svi sudski registri u FBiH i RS bit će povezani u elektronskoj formi. Cilj je registracija poslovnih subjekata podnošenjem zahtjeva u elektronskoj formi i što brža registracija – pojašnjava Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda Travnik.

Obnovljen prostor arhiva u zgradi Općinskog suda

Zajedno sa Vladom SBK i Kantonalnim arhivom Općinski sud u Travniku bio je uključen u projekt proširenja Kantonalnog arhiva, a naredna faza bila su građevinski radovi u arhivu unutar Općinskog suda Travnika te nabavka opreme za arhivsku građu.

 

– Projekt vrijedan 100.000 KM je završen. Uporedo s ovim projektom koji osigurava smještaj arhiva u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) BiH urađena je digitalizacija historijske arhivske građe Općinskog suda u Travniku i sudova koji su pripojeni, Vitez i Novi Travnik – kaže Dujić.

 

Kao jedan od najznačajnijih projekata za Sud, ali i građane, je projekt etažiranja zemljišnih knjiga i više od 3.000 stambenih jedinica u zgradama na području Travnika. Svaka stambena jedinica će imati svoj etažni uložak, a svaka zgrada svoj etažni plan sa identificiranom zemljišno-knjižnom česticom ispod zgrade.

 

Goran Dujić: Bolji uvjeti

 

Etažna knjiga

 

– Ovdje se radi o prijelazu s Knjige položenih ugovora na Etažnu knjigu stambenih jedinica. Sada se to radi za Općinu Travnik, a  u budućnosti to će se raditi za sve ostale općine – ističe Dujić.

 

(Dnevni avaz)