Dogovor postignut, potpisa nema?!

Na poziv Vlade SBK/KSB danas je održan sastanak Pregovaračkog tima Vlade i predsjednika Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja SBK/KSB.

Tema sastanka bili su usaglašeni i usklađeni Kolektivni ugovori između Pregovaračkih timova Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Pregovaračkog tima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB. Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja su očekivali da će se na ovom sastanku utvrditi termini za potpisivanje Kolektivnih ugovora, obzirom da su pregovaračke strane postigle saglasnost po svim pitanjima iz Kolektivnih ugovora.

Pregovarački tim Vlade je na opće iznenađenje zaključio:

„Usaglašeni Kolektivni ugovori za osnovno i srednje obrazovanje nisu prihvatljivi za Vladu i vraćaju se na doradu, odnosno skoro na početak“.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta je zakazala satanak sa Sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja u ponedjeljak, 10.04.2017.godine u 12,30 sati na kome će se razmotriti dalje aktivnosti po pitanju dorade prijedloga Kolektivnih ugovora, saopćeno je iz četiri Sindikata obrazovanja koja djeluju na području SBK.