Društvo Lajpcig Travnik obilježava 20 godina postojanja

Delegacija iz partnerskog grada Lajpciga po dvadeseti puta boravi u Travniku i tako se nastavlja jedno od najprepoznatljivijih gradskih partnerstava.

 

-I u Lajpcigu, i u Saskoj i Njemačkoj partnerstvo Travnika i Lajpciga je najsadržanije. Prepoznato je i u Evropskoj Uniji. To se vidi na raznim projektima. I ove godine ovdje je delegacija od 50 osoba iz raznih udruženja, klubova i institucija. – kazao je Mihael Vajhert (Michael Weichert), predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva i počasni konzul BiH u Lajpcigu.

Obraćajući se  vijećnicima novog saziva OV Travnik na  sjednici, gospodin Vajhert je kazao kako je Lajpcig najbrže rastući grad u Njemačkoj u koji svake godine dolazi 10.000 novih stanovnika. Osvrnuo se i na važne jubileje u partnerstvu dva grada.

-Ove godine navršilo se 20 godina od osnivanja Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik, a  naredne godine obilježit ćemo 15 godina od potpisivanja partnerstva. – naglasio je Vajhert uputivši poziv predsjednicima klubova političkih stranaka u OV Travnik, predsjedavajućoj Vijeća i načelniku Općine da posjete Lajpcig.