Izdvojeno

Ambasador Moore: Podjela postojeće škole je velika greška! (FOTO – VIDEO)

 

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur (Jonathan Moore) izjavio je nakon današnjeg  sastanka sa premijerom Srednjobosanskog kantona, Tahirom Lendom  i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez  da bila bila velika greška podjeliti postojeću školu Jajcu. Do iznenadnog sastanka došlo je danas  u poslijepodnevnim satima, a nakon  protesta učenika u Jajcu koji su protiv podjele.

-Činjenica je da još uvijek postoji  želja vlasti u Jajcu osnovati drugu školu, odnosno podijeliti postojeću Gimnaziju u Jajcu. Ja sam razgovaro sa učenicima koji su protiv toga. Ja sam uvjeren da bi bila velika greška podjeliti postojeću školu, posebno kada svi i u Bosni i Hercegovini i vani traže sve više ujedinjenja odvojenih škola. – izjavio ambasador Mur.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katica Čerkez istaknula je kako je u ovom slučaju bio zahtjev roditelja.

-Roditelji su ti koji su u Zakonu jedini bitni, ali treba poštivati i želju djece koja žele ići zajedno u školu. Vlada SBK što je uradila do sada, uradila je. Naredni korak je na Skupštini SBK. Skupština je jedini ovlašteni osnivač novih škola.- izjavila je novinarima ministrica Čerkez.

Zasjedanje Skupštine Srednjobosanskog kantona na kojem bi se trebala naći i odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce i podjeli osnovne škole „Berta Kučera“ Jajce zakazno je za utorak, 12. juli.