Izdvojeno

Blizu 600 dobitnika Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke danas u Travniku

 

U Travniku i na Vlašiću danas se održavaju  19. tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana F BiH koje su organizovali Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja F BiH i Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja SBK.

Nakon okupljanja učesnici susreta, zajedno sa delegacijama sa državnog, federalnog i kantonalnog nivoa položili su cvijeće i proučuili Fatihu na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku. Nakon toga održana je svečana akademija.

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, čestitao borcima 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, poručujući da BiH ne bi bilo bez njenih heroja.

-BiH je zemlja velikih ratnika i stoljećima nas znaju kao takve. Ratovali smo za razne države i imperije i mogu reći nikad više, jer će od sada naši hrabri ljudi braniti samo BiH.“ – rekao je član Predsjedništva BiH koji je položio cvijeće na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, te prisustvovao svečanoj akademiji.

Prema riječima predsjednika Udruženja dobitnika najviših ranih priznanja, Šerifa Patkovića, na susretima se okupilo blizu 600 dobitnika Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke.

-Tu smo da se zbližimo, otvorimo srca i evociramo uspomene na ljude koji su ponos BiH i koji su svojim životima, tijelima i djelima očuvali našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dan je Dan Zlatnih ljiljana, a znamo i da je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ako iko ima pravo da slavi ovaj dan onda su to nosioci najviših ratnih priznanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. – kazao je Patković.

Susreti su nastavljeni na Vlašiću gdje upriličena posjeta spomen obilježjju na Galici i čas historije, te druženje članova Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja F BiH.