Travnik

Farmaceutsko-zdravstevni fakuletet Travnik se predstavio na Kongresu Balkanskog stomatološkog društva

Kongres Balkanskog stomatološkog društva i Udruženja privatnih doktora stomatologije Republike Srpske i BiH, a koji okuplja 700 stomatologa održan je  u Banja Luci. Na ovom kongresu predstavio se i Farmaceutsko-zdravstveni fakultet Univerziteta u Travniku.

Svoj rad na temu “Papillon-Lefevre sindrom”  predstavila je mr. sci dr. Aida Šaban, viša asistentica  na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu u Travniku.

IMG_0884

Dr Savo Kostadinović, predsjednik organizacionog odbora kongresa i predsjednik Udruženja privatnih doktora stomatologije ima iskustva u organizovanju skupova sličnih razmjera, a na kongresu ovakvih razmjera nije imao priliku da učestvuje preko više od 30 godina.

“Udruženje privatnih doktora stomatologije ove godine navršava 18 godina svog postojanja i do sada je organizovalo preko 40 stručnih skupova. Ovo je rekapitulacija našeg uspjeha, a u zadnjih 30 godina ovaj balkanski kongres je najveći kongres u nauci i tehnici. Preko 500 radova je prihvaćenih, 30 profesora prisutnih I još oko 300 radova oralne prezentacije koje će prezentovati mladi docenti I profesori svih deset balkanskih zemalja. Svi su se okupili na jednom mjestu I svi smo mi stomatolozi, niko ne priča o naciji, niko ne priča ni o čemu drugom, samo o stomatologiji jednoj, te kako što bolju uslugu pružiti svojim pacijentima”, rekao je Kostadinović.

Sedin Kobašlija, predsjednik naučnog komiteta 21. Balkanskog kongresa u Banja Luci učestvovao je i na prvom kongresu koji je bio prije deset godina u Sarajevu.

“Kao što vidite, zajedno stomatolozi iz Federacije i Republike Srpske drugi put zajedno prave ovaj skup. Očekujemo da će ovom skupu ukupno prisustvovati 700 stomatologa i ovo je iza Bass kongresa u Sarajevu najveći kongres stomatologa u BiH ikad održan. Dosad ide sve onako kako smo zamislili. Nemamo nikakvih primjedbi stomatolozi pristižu i ja se nadam da će za ova tri dana da nauče nešto novo”, izjavio je Kobašlija.

Na kongresu koji se prvi put održava u Banjaluci,  učestvuju stomatolzi  i profesori  iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Turske, Srbije, Crne Gore i BiH.