Skupština SBK usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu

 

Skupština Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je Nacrt budžeta Srednjobosanskog kantona za 2017. godinu u iznosu od 174,3 miliona konvertibilnih maraka ,kako je ranije utvrdila Vlada SBK.

Prije rasprave obratio se Abdulah Serezlija, podpredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja F BiH koji je upoznao zastupnike sa stanjem u ovoj oblasti. Iznio je zamjerke na Pravilnik o napredovanju prema kojem je napredovanje prosvjetara nemoguće, ali i upozorio na činjenicu kako bi naredne godine oko 200 profesora moglo ostati bez norme i pozvao na zbrinjavanje viška zaposlenih.

Višak prosvjetara

-Obraćam Vam se sa ciljem da u ovom časnom Domu donesete zaključak na osnovu činjenica, kako ne bi došlo do smanjenja plata zaposlenim u srednjim školama, ukoliko niko od budžetskih korisnika neće imati smanjenje plata u 2017. godini. – kazao je Serezlija, uz napomenu kako je prosječna plaća 725 KM, najniža 580 KM, a plaće profesora 975 KM.

Tokom rasprave zastupnici su iznijeli niz prijedloga za poboljšanja kada budžet dođe u formi prijedloga. Zastupnica Halima Crnica (SDA) naglasila je kako je neohodno uključiti više analitike i bolje planirati rashode, dok je zastupnica Edina Hrustić (SBB)  predložila da se za dijabetičare osiguraju besplatne trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi. Ona je predložila smanjenje sredstava za političke stranke  i osiguranje sredstava za samozapošljavanje.

skupstina_sbk

Zastupnik Mario Matić – Bošnjak (HDZ BiH)  istaknuo je kako je evidentan rast budžeta, ali pozvao na uštede energenata i uštede na stavci koje se odnose na plaćanje zakupa prostora koje koriste kantonalne institucije. On je predložio da se ušteđeni novac uloži u modernizaciju nastavnih učila u školama u SBK.

Na kraju rasprave Nacrt budžeta SBK usvojen je kao dobra osnova za izradu Prijedloga budžeta SBK za narednu godinu.