Centralna BosnaInfo

Glavno sjedište Europskog pokreta u BiH izmješteno u Travnik

Današnjim susretom predstavnika Europskog pokreta u BiH sa načelnikom Općine Travnik i premijerom Vlade SBK, ozvaničeno je pozicioniranje glavnog sjedišta Europskog pokreta u BiH, u Travnik.

 

 

Srdačnu dobrodošlicu predstavnicima, kao i kompletnoj organizaciji Europskog pokreta u BiH, u Travnik poželio je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, te kazao da se nada da će dugogodišnja saradnja u cilju opće koristi svih građana BiH biti na joše većem nivou i još više plodotvornija.

Dodao je da je Europski pokret u BiH platforma koja se može koristit ali i ne mora, ali da ukoliko postoji istinsko opredijeljenje za Europu, onda je potrebno osnažiti taj pokrert i biti dio velike priče.

– Želim da Travnik i Srednjobosanski kanton budu dio jedne veike i lijepe priče o kojoj će se za 5 ili 10 godina pričati kako smo upravo mi bili jedni od rijetkih koji nismo napustili ideju Europe u njenom suštinskom smislu. – kazao je Dautović.

Premijer Vlade SBK Tahir Lendo je istaknuo da je Europski pokret u BiH organizacija koja je nikla i stvorena na području BiH po uzoru na druge zemlje iz regiona, te da predstavlja bitnu podršku svim nivima vlasti u kreiranju Europskog i NATO puta.

– Vlada SBK i općine na ovom području podržavaju Europski pokret kao interesnu organizaciju svih naroda BiH koji će dati najbliže upute kako doći do konačnog cilja, a što predstavlja osnovni razlog zašto smo se opredijelili da Srednja Bosna i Europski pokret, dobiju sjedište u Travniku i da uz dobru komunikaciju i saradnju, upravo iz Travnika idu zrake europskog puta. – kazao je Lendo.

Naglasio je da Vlada SBK daje kontinuiranu podršku Europskom pokretu pri realizaciji različitih aktivnosti, projekata, manifestacija, kao i edukativnih projekata za mlade kao najvažniju populaciju koja se priprema za europski i NATO put.

Također je istaknuo i važnost vanjskopolitičkih saradnji, zahvaljujući kojima područje Srednje Bosne posjećuju i brojne međunarodne delegacije i ambasadori, kao i značaj prenošenae korisnih iskustava država koje su prošle put kandidatskog statusa.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog 14 godina duge saradnje sa Vladom SBK i Travnikom, te istaknuo da ga posebno raduje što je Europski pokret u BiH dobio sjedište upravo u Travniku.

– Izuzetno zadovoljstvo nam predstavlja to što je glavno sjedište sada u gradu vezira, gradu prve diplomatije, nobelovca Andrića, Ćire Blaževića i niza drugih zaslužnih i posebnih pregalaca, koji su Travnik učinili tako čarobnini otvorenim gradom. – rekao je Praštalo.

Evropski pokret u BiH osnovan je 2006. godine, kao jedna od prvih nevladinih organizacija, koje su svojim sopstvenim sredstvima, kao građanke i građani BiH, bez ikakve podrške stranih organizacija i institucija, pokrenuli veliki projekt podrške procesu EU integracija u BiH.

Kako je istaknuo Praštalo, Evropski pokret u BiH je uz Vijeće ministara BiH, Tanju Fajon, Miroslava Lajčaka, Valentina Inzka i druge partnere, zaslužan za ukidanje viznog režima za bh. građane, kao i za postojanje “Ordena naroda, građanki i građana”.