Interwiew

Hadžiemrić: Podržali smo zdravstvene ustanove i humanitarne organizacije u borbi protiv pandemije COVId – 19

Općina Travnik ispoštovala vrlo brzo sve naredbe kriznih štabova sa viših nivoa i organizirala izolatorije, te novčano pomogla tri bolnice i Dom zdravlja koji predstavljaju kičmu zdravstvenog sistema našeg Kantona. Načelnik Admir Hadžiemrić posebno ističe brzi odgovor travničkih poduzetnika koji su počeli sa proizvodnjom zaštitne opreme, ali i donirali vrijednu medicinsku opremu. I pored pandemije koronavirusa, život u Travniku nije zaustavljen, u toku je nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. O svemu ovome razgovarali smo sa načelnikom Općine Travnik, Admirom Hadžiemrićem.

 

Efikasan odgovor

 

TGI:  Kako je Općina Travnik odgovorila na aktuelni krizu izazvanu koronavirusom?

Hadžiemrić:  Ispoštovali smo sve naredbe Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba, te organizovali rad Uprave u skladu sa naredbama pomenutih štabova. Nabavili smo žaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva. U saradnji sa KŠC „Petar Barbarić“ i O.Š. „Travnik“ smo formirali tri izolatorija kapaciteta 160 kreveta sa adekvatnim izolacijskim preprekama. U saradnji sa Oružanim snagama BiH pomogli smo Domu zdravlja u organizaciji trijažnog šatora . Postavili smo četiri  trijažna kontenjera ispred bolnica i doma zdravlja. Podijelili smo bolnicama i Domu zdravlja veći dio zaštitne opreme i dezifekcionih sredstava te ih pomogli sa po 10.000 KM

TGI: Koliko ste zadovoljni odgovorom i aktivnostima humanitarnih organizacija u Travniku?

Hadžiemrić: Sa Crvenim križom  i MDD Merhamet imamo jako dobru saradnju. Na incijativu Mjesnih zajednica prebacili smo 20.700 KM pomenutim humanitarnim organizacijama za nabavku 400 prehrambenih paketa za socijalno ugrožene kategorije.  Općina Travnik, PD Vlašić i MDD Merhamet su zajedno organizovali sadnju krompira na površini od pet  hektara što je finansirala Općina Travnik.

 

TGI: Privrednici sa područja travničke općine vrlo brzo su reagirali i pružili pomoć. Koliko ste zadovoljni kao načelnik općine?

Hadžiemrić: Jako sam zadovoljan. Podrška zdravstvenim ustanovama od strane travničkih privrednika je zaista dobar primjer socijalne i društvene osjetljivosti naših sugrađana ,vlasnika i voditelja kompanija i institucija. Naime,u novonastaloj situaciji sa epidemijom koronavirusa mnogi travnički privrednici su odlučili da pomognu i olakšaju rad zdravstvenim ustanovama sa područja Općine Travnik. Travnički privrednici su zdravstvenim ustanovama pomagali kroz donaciju zaštitne opreme kao što su maske,viziri i dezinfekciona sredstva, te nabavku respiratora, prehrambenih proizvoda, madraca, jastuka i svega ostalog što je potrebno za bolji i sigurniji rad zdravstvenim ustanovama u ovim kriznim trenutcima.

Posebno se zahvaljujem kompanijama: „Fortitudo“, Grafički studio „DIN“, „Nobil“, „Senses“, kompanija „ABA“, UTD „Best“, „Absolute group“, „Pobjeda“ Tešanj, te Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi „Travnik“ i Centru  za edukaciju mladih (CEM).

Ove hvale vrijedne donacije su svakako, od velikog značaja za rad zdravstvenih ustanova u ovim vanrednim okolnostima ,a pogotovo ako uzmemo u obzir otežane uslove poslovanja sa kojima se privredni subjekti danas susreću. U ime heroja u bijelom,građana Općine Travnik i u svoje lično ime, još jednom se zahvaljujem svim navedenim kompanijama i institucijama.

 

TGI:  Izrazili ste nezadovoljstvo organizacijom rada javnih preduzeća i privatnih kompanija koje posluju putem šaltera. Zašto?

Hadžiemrić: Mišljenja sam da se kompanije nisu dobro snašle u organizaciji šalterskih službi,  a posebno se to odnosi na rad banaka čija je organizacija jedan od glavnih razloga neefikasnog rada naplatnih službi.  Naime, banke primaju pazare do 12 sati  što je uveliko uzrokovalo smanjenje kapaciteta  ionako nedovoljno organizovanih naplatnih službi produzeća. Ovom prilikom moram pohvaliti JKP „Bašbunar“ koje je prvo reagovalo i oslobodilo plaćanja obaveza privredne subjekte kojima je rad zabranjen.

 

Važni projekti

 

TGI:  Uprkos pandemiji Travnik je veliko gradilište posljednjih mjeseci? Koji su sve projekti u toku?

Hadžiemrić: U toku je implementacija svih projekata iz kreditnih zaduženja i svih projekata iz kapitalnih vlastitih sredstava Općine Travnik. Zahvaljujući tome što smo na vrijeme usvojili budžet i do kraja februara proveli sve neophodne procedure trenutno se rad: polaganje kolektora i rekonstrukcija ulica  Erika Brandisa i Vezirske. Nakon završene biciklističke i pješačke staze, te polaganja dijela kolektora u ulici  „Aleja konzula“ započeli smo rekonstrukiju ulice „Meljanac“. Završen je dio ulice Školska, tačnije od mosta kod Muzičke škole do mosta kod Gimnazije.

 

TGI: Koji su projekti u planu da se realizuju?

Hadžiemrić: U narednom periodu planirani su  rekonstrukcija puta Turbe-Karaula, magistralnog puta M5 u Docu na Lašvi, polaganje kanalizacionih kolektora na dionici Putićevo – Nova Bila, priprema se nastavak igradnje puta Dub-Vlašić, a očekujem ubrzo ulazak izvođača radova za realizaciju kapitalnih projekat za  2020 godinu.

 

Ramazan u novim okolnostima

 

TGI:  Ramazan u Travniku je uvijek poseban. Nažalost, ove godine bit će drugačije zbog brojnih mjera zaštite. Koja je vaša poruka građanima?

Hadžiemrić: Ramazan zaista jeste uvijek poseban, ali ovaj će biti i posebno neobičan. Poštovani sugrađani islamske vjeroispovijesti želim Vam ugodne ramazanske dane da ih provedete u zdravlju i zadovoljstvu sa svojim porodicama i ako Bog da da dočekamo Bajram u bitno drugačijem i boljem ozračju nego sada.