Centralna BosnaPolitika

Haris Kaniža više nije na čelu NiP-a SBK

Dosadašnji predsjednik Naroda i pravde (NIP) Srednjobosanskog kantona, ugledni travnički advokat, Haris Kaniža povukao se sa te pozicije. Javnost je o tome obavijestio u dva navrata putem objava na svom Facebook profilu.

 

 

– Moram obavijestiti poštovanu javnost (transparentnost sam obećao) da više nisam predsjednik NiP SBK, a time ni član viših organa po funkciji.
Razlozi su mnogostruki, ali ih ovdje neću navoditi, osim jednog. Čuvanje zdravlja je najveći razlog, kako fizičkog tako i psihičkog (već prilično narušeno). Zahvaljujem se svima koji su u mene imali povjerenja, a svome nasljedniku želim svaki uspjeh i sreću. U narednom periodu ću naravno biti podrška svim iskrenim nipovcima. I dalje sam tu za sve dobre ljude. – objavio je na svom FB profilu Haris Kaniža.

Haris Kaniža

 

On sebi drugoj objavi osvrnuo na svoje političko djelovanje u proteklim godinama.

-U NiP-u sam pune četiri godine i za to vrijeme prošao sam kroz tri izborne kampanje, a i one kroz mene. I unutarstranačke izbore.
Ne žalim se nimalo, to je sve bila moja dobra volja. U ovu stranku sam se učlanio kao osoba koja ima osiguranu egzistenciju (ne prebogatu, ali sasvim dovoljnu), hvala Bogu, a samo s jednim ciljem – stvaranje normalnog i pravičnog društva sa jednakim šansama, bez obzira na bilo kakvo opredjeljenje.
Smatrao sam da kao diplomirani pravnik sa bogatim radnim iskustvom mogu pomoći u boljem i poštenijem razvoju sistema društvene pravde, te u implementaciji odredjenih projekata u svrhu doprinosa zajednici. Dao sam puno energije, vremena i materijalnih sredstava za ovaj projekat i ne kajem se. Nikada nisam tražio da mi se refundiraju ili vrate bilo kakvi troškovi, niti ću kada tražiti, kao npr. za gorivo i mnoge druge stvari. Sve sam osiguravao iz ličnih sredstava, a stranka je naravno tokom kampanja pomagala koliko je bila u mogućnosti.NJesam osvojio mandat u kantonalnoj skupštin, ali se nisam profesionalizovao niti se namjeravam profesionalizovati.MTo je mnogo budžetskog novca, ali za takvim novcem nikada nisam vapio. Ispunjavam uslove za visoke funkcije, ali nikada nisam nijednu tražio za sebe, nego isključivo za druge kompetentne osobe.
Vjerovatno sam jedini politički predstavnik na ovom nivou koji ne živi od budžetskih plaća i primanja.NZašto ovo pišem!
Pa istine radi, neka se zna! I neka ostane zapisano! I  da, imam još mnogo energije i znanja, volje i želje. Nisam se umorio i ne odustajem. Vrijeme pred nama će to ako Bog da i pokazati. Može se raditi i doprinositi, a istovremeno ne biti negdje predsjednik. – napisao je Kaniža.

Široj bh. javnosti ovaj ugledni advokat poznat je po uspješnom zastupanju povratničke populacije pred sudovima u entitetu RS, kako bi osnovci i srednjoškolci bošnjačke nacionalnosti, ostvarili osnovna prava.