Život

Hvala Bogu, svi su živi!

 

Rodbina, radne kolege i prijatelji juče su bili u posjeti rudarima na Hirurškom odjelu JU Bolnica Travnik. Svi su u prolazu ponavljali istu rečenicu : Hvala Bogu, svi su živi!

-Bila je to sekunda, oblak prašine, i poslje toga se ničeg ne sjećam. – kazao nam je rudar Senad Adilović i sela Kljaci koje se nalazi nadomak Rudnika. Nakon toga odmah pita za kolege koji su smješteni u Bolnici u Novoj Biloj. Senad je bio među rudarima druge smjene koji su preživjeli nesreću. Ima opekline po licu, ali se dobro oporavlja.

-Zdravstveni stanje svih pet rudara koji su zadržani na Hirurškom odjelu JU Bolnica Travnik je stabilno. – potvrdio nam je prim.dr. Harun Fazlibegović, šef Hirurške službe JU Bolnica Travnik.

Svih deset rudara, koji su ozlijeđeni u subotnjoj eksploziji i koji su smješteni u Bolnici fra Mato Nikolić u Novoj Biloj kod Travnika zadobili su lakše povrede i  u dobrom zdravstvenom stanju, potvrđeno iz Bolnice u Novoj Biloj.

Očekuju se kako će hospitalizirani rudari danas i sutra biti pušteni na kućno liječenje.

Druga smjena

Svi dosadašnji incidenti i nesreće u rudniku „Abid Lolić“ u Han Biloj nadomak Travnika dešavali su se u drugoj smjeni kažu nam povrijeđeni rudari. U travničkoj bolnici oporavljaju se i članovi spasilačkog tima, a među njima je Ajdin Terzić koji već 17 godina radi u Rudniku u Biloj. I on ističe kako se belaji dešavaju u drugoj smjeni i dodaje:

-To je bila jedna sekunda. Dok inspektori ne obave svoj dio posla teško je bilo šta reći.To je bio udar jake zraćne struje sa velikom količinom vruće ugljene prašine koja je kod kolega izazvala opekotine. – kaže nam Ajdin koji se oporavlja zajednosa kolegama Senadinom Kasumovićem i Ševalom Ridžićem.

Svi oni su iz okolni sela Pode, Kljaci, Čukle i Rudnik i rudarski posao je porodična tradicija. Rudnik „Abid Lolić“ znači egzistenciju za mnoge porodice u Biljanskoj dolini.

-Svi u familijama imamo rudare. Kod mene je otac zaradio penziju u rudniku. Svi od toga živimo. – kaže nam Senadin Kasumović, član spasilačkog tima koji već 11 godina radi u rudniku.

Rudarski inspektori započeli su još u subotu u večernjim satima s provjerama kako bi utvrdili tačne okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije u kojoj je 15 rudara povrijeđeno.

 

K.Kavazović/Dnevni avaz

 

Ulaganja u Rudnik

Rudari smješteni u travničkoj bolnici kazali su nam kako se posljednjih godina ulaže u rudnik nakon što je došo pod okrilje JP Elektroprivrede BiH.

-U rudnik se ulaže, oprema stalno dolazui, a sve to ide nekako sporo. – slažu se rudari.

Povrijeđene rudara u dvije travničke bolnice posjetili su članovi Uprave Rudnika „Abid Lolić“ i delegacija JP Elektroprivreda BiH, kao i predstavnici Sindikata rudara.

 

Trenutci neizvjesnosti i solidarnosti

Od 18 sati kada se u subotu naveče  travničkim krajem pronijela vijest o eksploziji u Rudniku, pa do 20 sati vlada je neizvjesnost. Rodbina i mještani okolnih naselja okupili su se u krugu rudnika, u blizini ulaza u jamu i čekali ishod akcije spašavanja. U 20.10. sati iz rundika su izvučeni svi rudari druge smjene. Hvale je vrijedna reakcija medicinskih radnika jer u pred ulazom u jamu bila brojna sanitetska vozila iz Travnika, Novog Travnika i Viteza. Pored toga rodbina i mještani vozili su povrijeđene rudare privatnim vozilima do bolnica u Novoj Biloj i Travniku. U vrlo kratkom roku osoblje dvije bolnice zbrinulo je sve rudare.