InterwiewIzdvojeno

Prim. dr. Mirsad Granov za “Avaz”: Moramo biti spremni da se što duže borimo s bolešću

Ova bolest lako ne izlazi kada uđe. Ona će kružiti jedno vrijeme po čaršiji koja se zove BiH, a koji će rezultati ostati nakon svega, to ćemo vidjeti, rekao dr. Granov. U razgovoru za “Dnevni avaz” kazao je da je u Srednjobosanskom kantonu pandemija koronavirusa još pod kontrolom.

 

– Kao ljekar iz sekundarne zdravstvene zaštite, mogu biti zadovoljan onim što je uradila ekipa primarne zdravstvene zaštite i naši epidemiolozi na sprečavanju širenja oboljenja među građanima. Do sada se vidi po podacima da su uočeni ogroman trud i napor i činjenica da bez ovih mjera koje su uvedene u smislu ograničavanja kretanja da bi ti rezultati bili daleko lošiji. Ovo je prava stvar i koliko sam upoznat, mjere u Kantonu se prilično realiziraju uredno – kazao je dr. Granov.

prim. dr. Granov: Neophodni respiratori

 

Zeleno svjetlo

Naglasio je da se ipak mora voditi računa o ljudima koji su u samoizolaciji i koji su potencijalni nosioci virusa.

– Neka svi shvate ozbiljnost situacije i ostanu u svojim domovima dok im doktori ne daju zeleno svjetlo da se mogu vratiti svom ranijem životu – kazao je dr. Granov.

Pojašnjava da ne zna koliko bi sve ovo moglo potrajati, ali je i istakao da se spremaju za borbu. Ističe da je najbitnije biti spreman i boriti se s bolešću.

– Vrlo važno je da moramo biti spremni da se što duže borimo s bolešću. Imam podatke da ova bolest lako ne izlazi kada uđe. Ona će kružiti jedno vrijeme po čaršiji koja se zove BiH, a koji će rezultati ostati nakon svega, to ćemo vidjeti. Važno je da u svakoj fazi mi, medicinari, imamo ispravan odgovor na to i da damo sve od sebe da šteta po građane i po nas bude što manja – zaključuje dr. Granov.

 

(Dnevni avaz)