Kultura

Književne radionice „O pitanju besmisla u književnosti“ i „O pitanju smisla u književnosti“ održane u čitaonici Gradske biblioteke Travnik

Sinoć su u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“, održane književne radionice u okviru kojih se razgovaralo o pitanju smisla/besmisla u književnosti.

 

Kada je u pitanju samo poimanje umjetnosti danas imamo oprečna mišljenja – da umjetnost možemo posmatrati kao nešto smisleno što mijenja svijet, što može promijeniti nas dok drugi smatraju da je umjetnost besmislena i da nam nije potrebna, o čemu se i sinoć govorilo.

O pitanju besmisla u književnosti govorili su Elijas Rebronja, autor monografije o Novom Pazaru „Bujrum u Novi Pazar“ i „Etimološkog porijekla naziva pojedinih naseljenih mjesta u Novom Pazaru“, monografije „Stari majstori Jeni Pazara – stari zanati Novog Pazara“ i „100 legendi i priča iz starog Pazara“ te romana „Pjerova konzerva“ i Kemal Musić, crnogorski književnik, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“. U prvom dijelu večeri predstavljena su i izdanja Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara.

O tome da je književnost smisao postojanja, života, ukazivanja na probleme svakodnevice, najbolji način suočavanja sa sobom i svega onoga što nas okružuje, jednostavno sve ono bez čega se ne može zamisliti jedan dan, bez govora o književnosti ili bez pisanja, tačnije o smislu umjetnosti, o smislu na koji ona pomaže da svijet bude moguće mjesto za život, u drugom dijelu večeri razgovarale su književnice Lidija Dimkovska i Melida Travančić.

Lidija Dimkovska objavila je sedam pjesničkih zbirki, četiri romana, jedan američki dnevnik i zbirku kratkih priča. Dobitnica je mnogih književnih nagrada: romani „Skrivena kamera“ i „Rezervni život“ dobili su nagradu Društva pisaca Makedonije za najbolje prozne knjige, a „Rezervni život“ i Nagradu za književnost Evropske unije. Dobitnica je i njemačke nagrade za poeziju „Hubert Burda“, rumunjskih pjesničkih nagrada „Tudor Arghezi“ i „Poesis“, Evropske nagrade za poeziju „Petru Kurdu“ u Vršcu, slovenske nagrade „Čaša besmrtnosti“ – Velenjica, albansko-makedonske nagrade „Naim Frasheri“ te makedonske nagrade „Braća Miladinovci“ za najbolju pjesničku knjigu godine. Njezine pjesme i proza su prevedeni na više od dvadeset jezika pa smo imali priliku poslušati i nekoliko autorskih pjesama.