Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas selo Ahmiće, iako to protokolom zvanične posjete Bosni i Hercegovini nije bilo najavljeno, i poklonila se žrtvama kod spomen obilježja, te položila cvijeće, potvrđeno je iz Ureda hrvatske predsjednice. Grabar-Kitarović poklonila se i žrtvama hrvatske nacionalnosti u Križančevom selu kod Viteza.

 

 

Iz Ureda Grabar-Kitarović saopšteno je da je u Ahmićima hrvatska predsjednica odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen obilježje za 116 ubijenih Bošnjaka, među kojima 33 žene i djece.

Ona je Ahmiće i Križančevo selo posjetila na vlastiti zahtjev.

„U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija”, prenosi se izjava Grabar-Kitarović na internet stranici Ureda hrvatske predsjednice.

Kako su novinarima potvrdili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), Grabar-Kitarović se na putu prema Novoj Biloj zaustavila u Ahmićima i Križančevu Selu, što nije bilo planirano službenim protokolom posjete.

 

 

 

 

Kasnije je Grabar-Kitarović u Vitezu novinarima rekla da je Ahmiće i Križančevo selo posjetila mimo protokola posjete “jer u mjesta pijeteta voli odlaziti u tišini”.

“Jednostavno, pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, ali prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi… Treba gledati u budućnost dobrih odnosa svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, rekla je predsjednica Hrvatske.