Koordinacija sindikata obrazovanja SBK: Poštovat ćemo rješenje Suda!

 

Nakon što je Općinski sud u Travniku donio privremenu mjeru zabrane generalnog štrajka zaposlenih u obrazovanju SBK, po tužbi Vlade Srednjobosanskog kantona koju zastupa Kantonalno pravobranilaštvo iz četiri sindikata obrazovanja su najavili kako će poštivati Rješnje Općinskog suda Travnik.

-Kao legalisti i ljudi koji se zalažu za zakonitost i red, Rješenje suda ćemo ispoštovati, tj. nastava se neće prekidati. Ovo je tek početak pravnog procesa. Sindikati obrazovanja neće odistati od kolektivnih ugovora i zaključak Konferencije od 22.11. 2017. godine. – saopćeno je iz Koordinacije Sindikata obrazovanja.

Ročište na kojem će stranke iznijeti dokaze pred Općinskim sudom u Travniku zakazano je za 18.12. 2017. godine, a Sud će u roku od 6 dana donijeti odluku.

Generalni štrajk zaposlenih u obrazovanju  je bio zakazan za 18. decembar u 9 sati. Prosvjetari traže potpisivanje već ispregovaranog Kolektivnog ugovora,ako i stavljanje van snage Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju kojeg je Općinski sud u Travniku u prvostepenoj presudi proglasio nezakonitim.