KŠC „Petar Barbarić“ Travnik učestvuje u realizaciji regionalnog projekta #3forECO

KŠC „Petar Barbarić“  u Novu 2020. godinu ulazi s regionalnim projektom koji će okupiti učenike i djelatnike iz Travnika, Kikinde u Srbiji i Kumanova u Sjevernoj Makedoniji.  Ceremoniju otvaranja projekta i susret projektnog tima i učenika je 31.  januara u  Travniku.

 

 

Projekt pod nazivom #3forECO okupit će učenike i djelatnike naše Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske škole iz Kikinde te učenike i djelatnike Srednje škole Nace Bugjoni iz Kumanova. Temelj ovog projekta, koji će trajati ukupno sedam mjeseci, jest promocija ekologije, razvoj svijesti među učenicima i lokalnim zajednicama o potrebi očuvanja i zaštite prirode, ali i stvaranje veza i partnerstava među školama i učenicima u regiji koje u drugim okolnostima ne bi dobile mogućnost suradnje te upoznavanje i razvoja zajedničkih projekata. Ovo će također biti odlična prilika za naše mlade da se kroz putovanje regijom upoznaju s kulturno-povijesnim bogatstvom tri lokalne zajednice i naroda koji tu žive.

 

Što je RYCO?

Regionalni ured za suradnju mladih je međunarodna organizacija osnovna od šest sudionika s područja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Temeljni cilj ureda jeste promocija duha pomirenja i suradnje među mladima u regiji kroz međunarodne programe razmjene.

Što RYCO radi?

RYCO podržava ideje suradnje, povjerenja i dijaloga na području Zapadnog Balkana kroz financijsku podršku projektima koji omogućuju susrete mladih.

Gdje se RYCO nalazi?

Sjedište ureda je u Tirani (Albanija) s tim da svi glavni gradovi  u regiji imaju podružnice.

Tko financira RYCO?

RYCO se financira kroz sredstva vlada država regije i kroz podršku Europske Unije i drugih donatora.

Projekt #3forECO

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik nositelj je međunarodnog ekološkog projekta #3forECO koji je krajem 2019. godine uspješno ocijenjen od strane RYCO-a te je time dobio financijsku podršku za realizaciju projektnih aktivnosti koje će se implementirati od siječnja do srpnja 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Gimnazija je tijekom prethodnih mjeseci ostvarila partnerstvo s Ekonomsko-trgovinskom školom Kikinda (Srbija) i OSTU Nace Bugjoni (Kumanovo) kroz pripremu projektnog prijedloga. Osim naše škole, još samo dvije škole iz Bosne i Hercegovine dobile su sredstva za realizaciju projekta od ukupno 100 pristiglih projektnih prijedloga iz cijele regije.

 

Temeljne aktivnosti projekta uključuju:

  • Ceremoniju otvaranja projekta i susret projektnog tima i učenika: 31.01. Travnik
  • Prvi prekogranični susret mladih i studijska posjeta: polovica ožujka/marta, Sjeverna Makedonija (Kumanovo,Skopje, Mavrovo)
  • Drugi prekogranični susret mladih i studijska posjeta: polovica svibnja/maja, Srbija (Kikinda)
  • Međunarodni eko kamp #3forECO: polovica srpnja, Bosna i Hercegovina (Travnik, Vlašić).

Projekt će okupiti 42 učenika i djelatnike koji u drugim okolnostima ne bi imali priliku surađivati i susresti se kroz eko aktivnosti. Sve projektne aktivnosti promovirat će zaštitu prirodne baštine kroz međunarodnu suradnju, posjetu zaštićenim eko područjima kod tri partnerske strane te razmjenu iskustava o dobrim praksama zaštite prirode i uključenja mladih u procese učenja i promocije zdravog odnosa prema prirodnim bogatstvima.

Osim ovog cilja, projektom se ostvaruje direktan kontakt između mladih i učenje o kulturnim raznolikostima u regiji, razbijanje predrasuda i širenje znanja o lokalnim zajednicama koje su uključene u ovaj projekt. Projekt je posebno značajan budući da su mladi, uključeni u ovaj projekt, stanovnici manjih ili ruralnih sredina i nemaju mogućnost posjetiti vršnjake iz ovih lokalnih zajednica.

Također, projekt je značajan i za partnerske škole budući da kroz projekt postaju veza između lokalnih zajednica i omogućuju razvijanje novih partnerstava u budućnosti, posebno na polju obrazovanja i kulturne razmjene.