Travnik

Obilježavanje godišnjice „Tri-jedan-dva brigade“

 

Tokom  današnjeg dana položeno je cvijeće i odata počast poginulim pripadicima 312. Slavne brdske brigade na šehidskim mezarjima  u Golešu, Pulcu, Bijelom Bučju, Turbetu, Karauli, Slimenima i na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

Brigada je formirana 25. novembra 1992.godine u Travniku. Tog 25. novembra, na Dan državnosti BiH, na stadionu Pirota prvi puta je postrojena 312. Mehanizovana brigada, koja je bila sastavljena od odreda sa područja centra Travnika, te lokalnih odreda iz Turbeta, Karaule i Vlašićkog platoa. Bili su to odredi koji su u to vrijeme već imali nekoliko mjeseci ratnog iskustva.

Brigada će kasnije postati 312. Brdska, pa će ponijeti i počasni naziv „Slavna“, a rat će završiti kao 712. Slavna brigada iz sastava 7. Korpusa Armije R BiH. O ratnom putu brigade juče je na Centralnom šehidskom mezarju govorio Enver Beganović, a cvijeće su položili ratni komandant ove brigade Zijad Čaber i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, te nosioci ratnih priznanja i saborci Ismet Čogić Gari  i Remzija Šiljak.

312

 

Tokom proteklih  dana i danas nizom manifestacija u Travniku se obilježava  24 godišnjica od formiranja 312. Slavne brigade iz Travnika ili kako je Travničani popularno nazivaju „Tri-jedan-dva brigade“. Svečana akademija u povodu 24. godišnjice o osnivanja 312. Slavne brigade održat će se sutra, 24. novembra u 15,30 sati u Centru za kulturu općine Travnik.

Kroz ovu brigadu prošlo je preko 6.000 boraca, 282 su dali svoje živote u odbrani BiH, 1.200 je ranjeno. Brigada je ponijela počasni naziv „Slavna“, devet pripadnika brigade je odlikaovano „zlatnim ljiljanom“, a major Mihajlo Petrović dobitnik je najviših ratnih priznanja ARBiH, „Zlatni ljiljan“ i orden „Zlatni grb s mačevima“.