Centralna Bosna

Meokrnje, simbol borbe protiv fašizma!

“Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma”, naziv je manifestacije održane jučer na platou Meokrnja kojom su obilježeni 80 godina ustanka naroda i narodnosti BiH u Narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. i 29 godina od oslobođenja Meokrnja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.

 

– Zašto je važno govoriti o ustanku naroda 1941. godine? Da nije bilo 27. jula 1941. i ustanika u raznim krajevima BiH, možda ne bi bilo 25. novembra 1943. u Mrkonjić- Gradu. A da nije bilo 1. zasjedanja ZAVNOBiH-a, ne bi bilo ni 29. februara i 1. marta 1992. Dozvoljen nam je referendum i pitanje je bilo o avnojevskim granicama BiH. Zato je taj ustanak 1941. godine posebno važan i ima vezu sa našim ratom kao narodnooslobodilačkim, kazao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

On je dodao da 9. maja 1945. nije pobijeđen fašizam, odnosno da je pobijeđen vojno, ali da su ostale klice te da svjedočimo danas da su nam razni oblici neofašizma ušli u sve pore društva, da od “najvažnijih organa države dolaze poruke koje imaju čisti neofašistički oblik”.

Fuad Lolić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Travnika, rekao je da je velika stvar što zajedno sa kantonalnim Udruženjem demobilisanih boraca 1992-1995. i MZ Gluha Bukovica obilježavaju značajne datume iz prošlog, ali i iz 2. svjetskog rata.

Lolić i Hadžo Karić, predsjednik Općinske organizacije demobilisanih boraca 1992-1995. godina Travnik, zahvalili su na podršci premijeru SBK-a Tahiru Lendi, načelniku Općine Travnik Kenanu Dautoviću, kao i svima koji su pomogli manifestaciju.

Na istorijske činjenice iz 2. svjetskog rata i istorijat Travničkog partizanskog odreda i Zeničkog partizanskog odreda podsjetio je prisutne doktor istorijskih nauka Dženan Dautović, docent na Tuzlanskom univerzitetu i uposlenik Zavičajnog muzeja Travnik. O bici za Meokrnje 1992. govorio je Munir Karić, komandant 306. brdske brigade Armije RBiH i zamjenik predsjednika Saveza boraca FBiH.

Brigadnom generalu Kenanu Dautoviću, načelniku Općine Travnik, zastavu 7. korpusa ARBiH predao je Faruk Selman, nosilac Zlatnog ljiljana, najvećeg priznanja ARBiH, zastavu Zeničkog partizanskog odreda predao je Rašid Jareb, a zastavu Travničkog partizanskog odreda predala je Adela Trbović, članovi travničkog UABNOR-a.