Kult ART

Završena Kulturna manifestacija “15. Travničke večeri”

U prethodne tri sedmice sa ciljem da učini što bogatijim i sadržajnijim ljetne dane u našem gradu Travniku, JU „Centar za kulturu općine Travnik“ organizovala je kulturnu manifestaciju „15. Travničke večeri“ koja je i ove godine ponudila širok spektar programa za sve dobne skupine.

 

Tako su se u okviru istog našli brojni muzički koncerti i performansi, premijere filmova i predstava, izložbe slika i fotografija, edukativna predavanja i radionice, promocije knjiga i sportskih klubova, smotre folklora i drugi sadržaji.

Spomenuti događaji su se odvijali na više lokacija, pa su Ulicu Bosansku učinili veselom i razigranom članovi KUD-a „Borac“, KUD-a „Karaula“ i Ženskog hora Centra za kulturu-„Travničanke“. Na Centralnom gradskom trgu upriličen je specijalni program povodom godišnjice stradanja u Srebrenici, te koncert Omladinskog hora Zenica, „Srebrenički inferno“. Također, na trgu su građani imali priliku pogledati premijere dokumentarnih filmova „Bili smo ekipa“ i „Target-sportom do boljeg društva“, zatim filmove „Bulaja-posljednji hipik“ i „Instrumentalni sevdah – mustra za leteće ćilime“.

Centar za kulturu je ove godine, u čast obilježavanja 15 godina postojanja i trajanja kulturne manifestacije „Travničke večeri“, zvanično otvorio i Ljetnu scenu Centra za kulturu koju krasi najveći mural u gradu sa njegovim kulturno-historijskom znamenitostima. U njegovoj izradi su učestvovali polaznici svih uzrasta Škole slikanja „Nek Art“. Za naše mališane i omladinu su na Ljetnoj sceni odigrane predstave: „Dječaci Pavlove ulice“, „One su htjele nešto sasvim drugo“ i premijera predstave „Međuprostor“, nastala u koprodukciji Centra za kulturu i Studija Teatar Zenica. Djeca su i ove godine bila dio edukativno-kreativnih radionica u okviru Kreativnog ljetnog raspusta.

„Dani otvorenih vrata JU Gradska biblioteka Travnik“, predavanje i radionica „Tajanstvni grad Vrbenac“, promocije knjiga „Prijedorska matura“, „A šta narod kaže“, „Ranjeni golub iznad sarajevskih bara“, Knjige za djecu uz muziku, zabavu i lutkarski performans, Izložba slika i likovna kolonija Škole slikanja „Nek Art“, predstava za djecu „Timpetil-grad bez roditelja“, koncert duhovne muzike Vokalnog sastava „Ad Libitum“, koncert elektronske muzike, također su bili dio programa ovogodišnjih „Travničkih večeri“. Manifestacija je okončana Kantonalnom smotrom folklora koja je oduševila ogroman broj prisutnih građana i građanki.

-Vlastitim resursima i kadrovskim kapacitetima, Centar za kulturu je, prema reakcijama i komenatrima publike, uspio da obogati i uljepša ljetne dane i večernje šetnje.- ističu iz JU Centar za kulturu Travnik.

Iskazali su zahvalnost  svim javnim ustanovama, institucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima, koji su uzeli učešće u ovogodišnjim „Travničkim večerima, načelniku općine Travnik, te medijima i portalima koji su sve vrijeme pratili sva dešavanja.