Izdvojeno

Obilježena 25 godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

 

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Regionalni savez logoraša Banja Luka organizovali su danas  obilježavanje 25. godišnjice zločina na lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić. Na ovom mjestu je  21. augusta 1992. godine strijeljano 200 muškaraca, logoraša, koji su prethodno bili zatvoreni u prijedorskim logorima. Ovaj zločin izvršio je Interventni vod prijedorske policije, a do sada je osuđeno 11 izvršilaca zločina.

-Ovo je jedan od najokrutnijih zločina koji se desio u proteklom ratu u BiH. Proces Korićanske stijene je daleko od toga da je završen. Mi očekujemo od Tužilaštva BiH i Suda BiH da ponovo otvore ovaj predmet jer postoji još dosta izvršilaca koji su danas slobodni građani u BiH, u susjednim ili nekim preookenaskim zemljama. Najveći krivci za ovaj zločin, a to su planeri i organizatori, tadašnji članovi Kriznog štaba Opštine Prijedor.  Zamjerka Tužilaštvu i Sudu BiH je da u svim ovim procesima nisu uspjeli naći tijela ubijenih. – kazao je Mirsad Duratović, bivši logoraš i predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka.

Posmrtni ostatci većine žrtva i do danas nisu pronađeni. U znak sjećanja na ubijene članovi  porodica i bivši logoraši u ponor su sa ruba litice 200 ruža.