Centralna BosnaInfo

Ministar Bukavarević u Travniku: Demobilisani borci nezadovoljni predloženim rješenjima

Demobilisani borci danas su protestvovali u Travniku ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona tokom sastanka federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Salke Bukvarevića (SDA) sa predstavnicima boračkih udruženja Armije R BiH i HVO.

 

Odmah po završetku sastanka predstavnici demobilisanih boraca koji su prisustvovali ovom sastanku kazali su kako nisu zadovoljni predloženim rješenjima, a najspornije rješenje vezano je za borački dodatak.

-Neka uvede borački dodatak, ma  kako se on zvao, ali mora biti uveden za one koji su na birou, koji nemaju primanja i koji nemaju od čega da žive. Ili neka zaposle ljude pa neće morati više izdvajati za borački dodatak. Tražimo da se sve svede na jedno udruženje demobilisanih boraca. – kazao je nakon sastanaka Armin Plivčić, izrazivši bojazan da će nacrt Zakona o demobilisanim boracima ići u proceduru bez većih izmjena.

 

Prijedlog demobilisanih je jedno udruženje demobilisanih, jedno udruženje RVI i jedno udruženje šehidskih i porodica poginulih.

S druge strane ministar Bukvarević ocjenio je sastanak uspješnim, ali i iznio svoje viđenje po pitanju boračkog dodatka.

-Borački dodatak bi se morao odnositi na sve borce. Naš prijedlog je da u skladu sa mogućnostima  to bude osnovno osiguranje za borce koji su u stanju potrebe. To znači za borce koji nemaju nikakve prihode, muškarci koji imaju više od 60 godina i žene borce sa više od 55 godina, da im se iz budžeta osigura minimum 25 posto prosječne plaće. – kazao je ministar Bukavarević.

Zgradu Vlade SBK tokom sastanka, pored  redovne policije osiguravali su i pripadnici jedinice za javni red i mir, dok su demobilisani borci strpljivo čekali ispred zgrade.

 

(avaz.ba)