Biznis

Ministar Jusko: Nakon deset godina napravili smo stvari koje niko ranije nije

 

U Travniku je danas održana   manifestacija pod nazivom „Dan i mjeseci Evrope“ koju organizira Evropski pokret u BiH. U okviru manifestacije na Univerzitetu u Travniku održavaju se i dva poslovna panela na kojim su gosti državni ministri, parlamentarci i poslovni ljudi. Govoreći o aktivnostima ministarstva komunikacija i transporta ministar Ismir Jusko istakao je kako je u kratkom roku napravljeno ono što nije urađeno za proteklih deset godina, a to je Strategija koja je  osigurala ulazak u Transportnu zajednicu.

– U proteklih 15 mjeseci razgovarao sam sa najmanje 12 investitora, od kojih je njih pet izrazilo spremnost da odmah grade na koridoru 5c. Kao resorni ministar osjećam se izuzetno hendikepirano, kada mi dolaze veliki investitori, nude se da grade autoputeve i brze ceste, međutim tu nemam ingerencije jer to je direktna nadležnost entiteskih ministarstava. Ponekad je teško razumjeti da u 21. stoljeću dolaze investitori koji žele graditi, a vi na drugoj strani imate ljude koji su apsolutno inertni u raspisivanju međunarodnih tendera – kazao je ministar Jusko.

Na svečanoj akakdemiji održanoj u Centru za kulturu u Travniku mnistar Ismir Jusko, dobio je priznanje društevno odgovornog ministra.  Ovo priznanje dobile su još ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac  i ministrica turizma i okoliša F BiH, Edita Đapo.