Biznis

U Travniku održana projekcija filma „Košnica“ uz prateću panel diskusiju

U sedmici u kojoj svijet obilježava 19. novembar – Dan poduzetništva žena, Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” uz podršku Ambasade Švicarske u BiH organizirao je u Travniku projekciju filma “Košnica” (“Hive”) uz prateću  panel diskusije.

 

 

Projekcija Košnice upriličena je u Velikoj sali Centra za kulturu Općine Travnik. Film Košnica („Hive“) je uvjerljivi pobjednik prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala i jedan od kandidata u užem izboru za ovogodišnjeg Oskara. Film prati istinitu priču žene koja, u želji da osigura egzistenciju za svoju porodicu, pokreće biznis, ali njena volja za nezavisnošću i samoodrživošću ubrzo nailazi na izazove i neprijateljstvo patrijarhalne okoline.

 

Projekciji su prisustvovale žene iz srednje Bosne poduzetnice, aktivistice, žene koje su pobijedile teške bolesti. Panel diskusija nakon projekcije okupila je sagovornike/ce iz nevladinog sektora, predstavnike/ce omladinskih organizacija, poduzetnica, javne uprave i državnog sektora te Ambasade Švicarske u BiH.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U panel diskusiji učestvovali su: Chantal Felder, predstavnica Ambasade Švicarske u BiH,Kenan Dautović, načelnik općine Travnik, Sehija Dedović, predsjednica udruženja Centar za edukaciju i istraživanje Nahla, Nedim Pripoljac, predstavnik Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik, Mirela Džinić, poduzetnica, Obrt Senses i Merjema Halilović, predstavnica Swiss Youth Advisory Boarda.

Panelisti/ce su otvorili diskusiju i potakli na promišljanje o konkretnim akcijama kad je u pitanju unapređenje rodne ravnopravnosti i pozicije žena u društvu.