Izdvojeno

U Travniku održana svečana akademija ‘Vrijeme je za Europu’

 

U Okviru manifestacije “Dan i mjeseci Europe u BiH”, u organizaciji Europskog pokreta u BiH održana je i svečana akademija na kojoj su uručena priznanja uspješnim pojedincima,  organizacijama i kompanijama.

Obraćajući se prisutnim, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je s radošću došao u “grad koji je književnik Ivo Andrić nazvao gospodskim gradom”.

 

 

Inzko je poručio da Europska unija jeste klub, ali da europske vrijednosti mogu dijeliti svi, te da su svi bh. građani Europljani. Na akademiji su uručene brojne nagrade Europskog pokreta u BiH, a među ostalim i titula počasnog predsjednika ovog pokreta, koja je dodijeljena gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

– Nemojmo govoriti o suživotu, jer je to floskula, nego govorimo o zajedničkom životu. Ne smijemo zaboraviti svoje korijene i trebamo na njih ponosni, ali ostanimo zajedno. Živimo europske vrijednosti i standard, a to je budućnost i BiH – kazao je Bandić, dodavši kako je BiH starteški partner za Hrvatsku.

 

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je da će, nakon Foruma za poslovno lobiranje i svečane akademije u Travniku, obilježavanje “Dana i mjeseci Europe u BiH” biti nastavljeno širom BiH.

– Društvo u BiH o Europi treba govoriti svih 365 dana u godini, a ne samo 9. svibnja. svaki dan moramo promovirati europske vrijednosti jer, osim članstva u EU, druge mogućnosti i alternative nemamo – kazao je Praštalo.

Forumu za poslovno lobiranje i svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici svih razina vlasti u BiH, diplomatskog kora, te poslovne zajednice.

Obilježevanje “Dana i mjeseci Europe u BiH” organizirano je u saradnji s Vladom Srednjobosanske županije, Općinom Travnik i Univerzitetom u Travniku.