LifestyleModa

Mirela Džinić predstavlja BiH na modnom festivalu European Fashion Passport

Krajem ovog mjeseca, tačnije od 27. do 29. septembra Sarajevo je domaćin modnog festivala European Fashion Passport 2019. Učesnici festivala su modni dizajneri iz više od dvadeset europskih zemalja. Publika će imati priliku uživati u 30 dizajnerskih revija koje će se održati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u) 27. i 28. septembra.

 

Među učesnicima je i Travničanka Mirela Džinić čije će kreacije i modeli biti predstavljeni na modnoj reviji među kreatorima iz više od dvadeset zemalja. Mirela je nakon niza zapaženih kolekcija lansirala modnu liniju za djecu pod nazivom Senses, a nastup na modnom festivalu European Fashion Passport 2019 nagrada je za dosadašnje rezultate.

 

Organizatori festivala su u konkurenciji više od sto europskih mladih modnih dizajnera izabrali 30 njih koji će svoje kolekcije predstaviti u Sarajevu. Art direktor European Fashion Passporta 2019 je poznati bh. dizajner Adnan Hajrulahović Haad. Khaldoun Sinno, zamjenik ambasadora Delegacije EU u BiH će otvoriti European Fashion Passport 2019. na radionici koja će se održati u zgradi delegacije EU u BiH.

Cilj projekta je da pored prezentacije i revija dizajneri dobiju mogućnost dodatne edukacije, zajedničkog rada, ali i izgradnje europskog tržišta i modne scene Europe u segmentu mladih modnih dizajnera.

U toku projekta dizajnere očekuju još tri radionice. B2B radionica s predstavnicima industrije, Kreativna radionica s mladim fotografima u BiH, te praktična radionica u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn. Bh. predstavnici na European Fashion Passportu su studenti Tehničkog Fakulteta u Bihaću, odsjeka za Tekstilni dizajn.