Travnik

Mještani blokirali travničku ulicu Šumeće

 

Danas oko podne mještani travničke ulice Šumeće blokirali su ovu ulicu koja iz Donje čaršije vodi ka turističkoj destinaciji Plava voda. Kako se na licu mjesta moglo čuti povod za blokadu bila je činejnica da policija piše kazne mještanima koji se parkiraju na ulici. S obzirom da je riječ o ulici u kojoj se saobraćaj odvija dvosmjerno policija je danas pisala kazne. Nakon tridestominutnog ubjeđivanja mještani su ukolnili svoja vozila i uspostavljeno je normalno odvijanje saobraćaja.

Riječ o višegodišnjem problemu jer su mještani navikli parkirati vozila gdje ne bi smjeli, a čine to i turisti i posjetioci. Sve to je posljedica  činjenice da prostor turističke zone Plava voda godinama čeka na uređenje, te hroničnog problema nedostatka parking prostora u Travniku. Općina Travnik otkupila je idejna rješenja za uređenje turističke zone Plava voda, ali sve to čeka početak realizacije projekta Regionalnog vodovoda „Plava voda“.

Međutim, Zakon o sigurnosti saobraćaja vrijedi i u Šumeću, kao i u drugim djelovima grada gdje je policija kažnjavala nepropisno parkiranje. Današnja  blokada svakako je opomena nadležnim službama u gradu da konačno počnu raditi svoj posao i praviti poteze koji će omogućiti normalan život i saobraćaj i u turističkim zonama.