Izdvojeno

Mladi u Travniku dobijaju „Drugu kuću“ – projekat vrijedan 250.000 KM

 

Zapušteni prostor zgrade u centru Travnika, koja je do prije nekoliko godina bila sjedište Radiotelevizije Travnika, sada je u  novom ruhu i sa savim novom namjenom i konceptom. Ideja jedne od najaktivnijih omladinski organizacija Centra za edukaciju mladih (CEM), da u ovom prostoru napravi Društveni centar za djecu i mlade pod nazivom  „Druga kuća“,  sada je i realizovana.

Većina radova je završena, Centar za edukaciju mladih već je preselio u nove prostore, a u septembru će biti upriličeno i zvanično otvorenje multifunkcionalnog objekta.

Iako su prije početka radova planirali investiciju od oko 200 hiljada KM, sada je jasno da je rekonstrukcija starog i zapuštenog objekta koštala 250 hiljada KM.

-Projekat smo finansirali dijelom vlastitim sredstvima, te sredstvima donatora iz Švedske i Turske, kao i donacijama javnih i privatnih preduzeća. Naša primarna aktivnost ostaje rad sa djecom i mladima kroz edukaciju i kurseve. Međutim, ponudit ćemo i biznis inkubator. – pojašnjava nam Nedim Pripoljac , programski  menadžer CEM-a.

 

 Biznis inkubator

 

Kroz aktivnosti centra djeca i mladi će svakodnevno uživati zdravo i sigurno okruženje koristeći besplatne multidisciplinarne programe koje će voditi profesionalci. Novi prostor bit će primjer dobre prakse, u pravom smislu riječi  „Druga kuća“.  U narednom periodu biznis inkubator, podrška start-up idejama i zapošljavanje bit će posebno u fokusu CEM-a.

-Želimo otvoriti prostor mladim ljudima u Travniku i srednjoj Bosni da dobiju svoje mjesto u kojem će moći da se edukuju, razvijaju svoje  start-up ideje i da realizuje svoje ideje i biznise koji će za njih značiti zapošljavanje. Za pokretanje start-up biznisa kroz naš biznis inkubator mladi ljudi imat će prostor, opremu i mentorsku podršku. Sve to će biti besplatno. – ističe Adis Arnautović, izvršni direktor CEM-a.

Vanjski djelovi objekta su obnovljeni, zgrada je zadržala prepoznatiljiv izgled, dok je unutrašnjot objekta dobila sasvim novi, moderni izgled sa brojnim sadržajima koji će do zvaničnog otvaranja biti finalizirani. Centar za edukaciju mladih od svog osnivanja, prije 18 godina, pružao je brojne korisne programe mladim kako u Travniku, tako u srednjoj Bosni i šire. „Druga kuća“ pružit će nove korisne sadržaje, a zapušteni objekat u centru grada dobio je sasvim novu namjenu. Ne treba posebno napominjati da je grad dobio jedan izuzetan sadržaj u samom centru, a na ovaj način oplemenjen je i prostor u strogom centru Travnika.